2019. június 8., szombat

BARTUS LÁSZLÓ: ABORTUSZ, MINT POLITIKAI FEGYVER

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.06.07.


Talán nem kell mondani, az abortusz összetett kérdés, amelynek sok aspektusa van. Ennek vizsgálatát az teszi aktuálissá, hogy Amerikában a republikánus párt az abortuszt helyezte a következő választási kampánya középpontjába. A cél az, hogy minden keresztény szavazónak lelkiismereti kérdéssé tegyék a jobboldal melletti szavazást, mert az abortusz elutasítása felülír minden egyéb szempontot. Közvetve ez azt is jelenti, hogy a hívő emberek tízmillióitól elveszik a szabad választás lehetőségét, mert az abortuszon kívül egyetlen más szempontot sem vehetnek figyelembe, nem élhetnek a szabad választás jogával.

Mielőtt azt gondolnák a magyarok, hogy őket ez nem érinti, tévednek. Ha az abortusztilalom Amerikában sikeres lesz, és eldönti a választást, mindenhol átveszik a jobboldali pártok. Különösen azok, amelyek a nemzeti identitást a kereszténységgel kapcsolják össze. A kérdés bonyolult voltát mutatja, hogy Amerikában és Izraelben máris tiltakoznak a zsidók, mert az abortusztilalom alapja keresztény vallási felfogáson alapul, a zsidó vallás szerint ugyanis az emberi élet nem a fogantatástól kezdődik.

Az amerikai alkotmány szerint viszont nem lehet egy vallás tanait előnyben részesíteni egy másikkal szemben. Ezért az abortusztilalom a zsidóság vallása fölé rendeli a keresztény felfogást, amivel nemcsak a zsidó vallást sérti, hanem az amerikai alkotmányt is. Méghozzá nemcsak a zsidó vallású nők esetében, hanem a vallástalan és ateista nők esetében is, mert az amerikai alkotmány első kiegészítése tiltja azt is, hogy bármelyik vallás tanait az állam a nem vallásos polgárokra erőltesse. Ez a jogi helyzet, márpedig ha az állam a keresztény vallás felfogása alapján betiltja az abortuszt, azzal sérti ezt a jogi kitételt.

Az abortusz kérdésében ugyanis nincs mindenki által elfogadott természettudományos álláspont. Az abortusz kérdésében kik-ki vallási meggyőződése vagy politikai álláspontja alapján foglal állást. Az életvédő elnevezés kifejezi az abortuszellenes tábor hajthatatlanságát, mert ha a magzat egy önálló ember, akkor annak elpusztítása gyilkosság. Erre ráerősít a politikai propaganda, így a nők és magzatok ügye politikai kampánytéma lett, és a politikai haszonszerzés, a hatalom megszerzésének és megtartásának eszközévé silányult. De a feluszított “életvédők” ölni tudnának, néhányuk meg is tette, hogy “életet mentsenek”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.