2019. június 11., kedd

BETETTE A LÁBÁT AZ UKRÁN MAFFIA BUDÁRA - ÍGY ÁLL A PER

NAPI.HU
Szerző: Napi.hu
2019.06.09.


...A számokat elnézve nem lehet teljesen véletlen, hogy a kormányhivatal nem siette a válasszal. Eszerint szíriai állampolgárok közül nem kevesebb, mint 44 kapott hivatalos engedélyt magyarországi ingatlan vásárlására 2018-ban. Ugyancsak tavaly 92 török és 312 orosz állampolgárnak adatott meg ugyanez a lehetőség. Az izraeli állampolgárok 331 ingatlanra tettek szert az elmúlt évben.

De a kínaiak mindent "visznek-vesznek". Minden második külföldiek által megvásárolt magyarországi ház és lakás az ő tulajdonukba kerül. 2018-ban 1610 hazai lakóingatlant vettek meg. Budapesten a XIII. kerület volt a számukra a legnépszerűbb, itt 198 lakást vásároltak. Gyakorlatilag minden fővárosi kerületben bevásároltak, de többnyire a VI., a VII. és a VIII. kerületet részesítették előnyben.

És akkor jöjjenek újra az ukránok: ők 2018-ban összesen 164 magyarországi ingatlant vásároltak, ennek több mint a harmadát, 63-at Budapesten. Az ukrán határ menti falvakban is bevásároltak szép számmal, ahogy Nyíregyházán és Debrecenben is. Ami viszont meglepő, nemegyszer az egészség is szempont számukra, ha egy ingatlanüzletbe belevágnak - csak Hévízen 18 otthont vettek birtokba.

Ami viszont meglepő: a hivatalos statisztika szerint Budapest XII. kerületében sem ukrán, sem izraeli állampolgár nem vásárolt ingatlant az utóbbi években. Pedig az odesszai Don, Alexander Angert és lánya, Anna Angert több luxuslakást is vett itt - legalábbis ez olvasható a fővárosi földhivatal tulajdonai lapjain. Amit tudunk: az Angert család tagjai ukrán és izraeli állampolgárok. Amit nem tudunk: hány útlevél lapul meg a zsebükben.

A külföldiek mező- és erdőgazdasági földnek nem minősülő ingatlanokat érintő tulajdonszerzéséről (ez a hivatalos elnevezés - a szerk.) 2017-ben több mint háromezer határozatot hoztak. Az idegen állampolgárok pontosan 3154 ingatlanszerzés iránti kérelmet adtak be. És bármilyen meglepő is, de nagyon úgy tűnik, a magyar hatóságok túlzott szigort nem gyakoroltak, nem akadékoskodtak, nem keménykedtek. Az elutasító határozatok száma mindössze 17 volt - az összes kérvény alig fél százalékát dobták vissza. A 17 elutasító határozat közül 13 esetben önkormányzati érdeksérelemre hivatkoztak. De nem a főváros XII. kerületében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.