2019. június 12., szerda

HÚSZ ÉVE JELENT MEG BARTUS LÁSZLÓ “FESZ VAN” CÍMŰ KÖNYVE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.06.11.


Húsz évvel ezelőtt jelent meg Bartus László “Fesz van – A Hit Gyülekezete másik arca” című kultikus könyve, ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatát a szerző a floridai Naples-ben. Mint elmondta, a “Fesz van” kiállta az idő próbáját, időtlen “klasszikussá” vált, amely ma éppen olyan időszerű, aktuális, és éppen olyan élvezetes olvasmány, mint húsz évvel ezelőtt volt. Azóta sem született a karizmatikus mozgalom visszaéléseiről hasonlóan alapos szociológiai jellegű munka, amely bemutatja egy rendszer működését, és magában foglalja a diktatórikus rendszerek működésének általános sajátosságait is. Ezért is időtálló a könyv, amely hamarosan újra a könyvesboltokba kerül. Nagy érdeklődés előzi meg a könyv előkészület alatt álló angol nyelvű amerikai kiadását is.

"Felnőtt egy új generáció, amely már csak hírből ismeri a könyvet, és fontos, hogy megismerje a diktatúrák természetét – mondta a szerző. – Annál is inkább, mert Magyarországon önkényuralom működik, és a Fidesz, valamint az Orbán-rendszer működése ugyanolyan, mint a Hit Gyülekezete. Nem véletlen, hogy a két kompatibilis rendszer és az egymástól függetlenül ugyanúgy működő két diktátor, Németh Sándor és Orbán Viktor, egymásra talált. Biztos lehet mindenki abban, hogy Orbán környezetéből valaki egy ugyanolyan könyvet tudna írni, mint a Fesz van” – tette hozzá Bartus László.

A Fesz van című könyv újbóli megjelenését külön izgalmassá teszi, hogy Németh Sándor pszichikai terrorra, megfélemlítésre és totális kontrollra épülő rendszere, és a Hit Gyülekezete ugyanúgy túlélte a Fesz van-t, ahogy a kommunista diktatúra is több mint húsz évvel túlélte a Tanú című filmet, amely hasonlóan a rendszer szatírikus ábrázolása volt. Ezért a könyv nem a régmúltról, hanem a jelenről is szól, ahol a Fesz van-ban olvasható abszurd sztorik, kacagásra és sírásra késztető történetek naponta ugyanúgy megtörténnek a Hit Gyülekezetében. A könyv újbóli megjelenése azért is izgalmas, mert Németh Sándor a könyv megjelenése idején még az SZDSZ támogatója volt, Magyarországon jogállam működött, és nem rendelkezett akkora hatalommal és pénzügyi erővel, mint ma. Ma szinte törvények fellett áll, mint Orbán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.