2019. július 2., kedd

DRÁGÁBB LEHET IDÉN A BÉKÉSI DINNYE, A GAZDÁK MÉGIS AGGÓDNAK

HVG ONLINE
Szerző: SZLAVKOVICS RITA
2019.07.02.


Medgyesegyházán egyelőre még nem szedik a dinnyét, csak rágják a körmüket, mennyiért kel el majd a termés. Technológiában többen már ott vannak, ahol a spanyolok, de sokan feladták az örökös háborúskodásra berendezkedett dinnyetermelést. Aki beáll a versenybe, az talpon maradhat.

Ha vezényszóra, mint a Rákosi rendszerben, előírnák, hogy dinnyézni kell, ma már csak akkor csinálnám” – mondja egy békési termelő, aki az elmúlt években megszokottá vált árháborút elunta, és váltott. Nincs egyedül: többen is megelégelhették Békésben a dinnyézést, közel kétszáz hektárral csökkent a megyében a görögdinnye termőterülete. Igaz, Szabolcsban nagyjából ennyivel nőtt, így összesen nagyjából 4800 hektáron termelnek az idei évben az egész országban. Tolnában, Baranyában, Hevesben is vannak dinnyeföldek, de a 200 ezer tonnára becsült éves termés majd felét még a csökkenés ellenére is Békésben szedik le.

Viszonyításképpen Spanyolországban 23 ezer hektáron folyik a görögdinnye termesztése. Ott a növény alig harmada terem a szabad ég alatt, a zömét fóliaházakban, vagy legalább fóliaalagutak alatt termesztik a rezisztensebb fajtákat. Ezzel a technológiával Békésben is felveszik a versenyt, a várható felvásárlási árak miatt mégis vakarják a fejüket, pedig az itteni görögdinnye majd fele is exportra megy majd.

Azok közül, akik kitartanak, a kicsik családi erőből próbálkoznak, a nagyok pedig a munkaerőhiányt szenvedik. Egyelőre kevesen vannak azok, akik felszerelkeztek, próbálják a munkaerő egy részét gépekkel kiváltani és fóliákat telepíteni az ültetvények fölé. Az heteken belük kiderül, hogy megérte-e nekik.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.