2019. július 29., hétfő

ORBÁNÉK ÁRNYÉKÁBAN KITÖRT A NER ELSŐ FÖLDESÚRI HÁBORÚJA

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2019.07.29.


Orbán Viktorhoz és Mészáros Lőrinchez közeli nagybirtokosok között robbant ki háború az egykori Leisztinger-cégek földjei miatt az elmúlt hetekben. Egy vállalkozói csoport kiszervezte a felcsúti Flier család frissen megszerzett mezőgazdasági vállalkozása alól azoknak a Fejér megyei mezőgazdasági területeknek a jelentős részét, amelyeken az elmúlt évtizedekben gazdálkodott. A föld átadása zajosra sikerült: valakik ledózeroltak egy szivattyúházat, hogy az új tulajdonosok ne tudják működtetni a környék öntözőrendszerét. Rendőrségi nyomozás indult százmilliós károkozás gyanújával.

Az elmúlt néhány évben az Orbán-kormány földpolitikájának köszönhetően óriási vagyonok keletkeztek és cseréltek gazdát az agrárszektorban. A Leisztinger Tamás egykori birodalmának egyik ékköveként számon tartott Agárdi Farm Kft. esetében azonban nem sikerült a szokásos módon, felszínre kerülő feszültség nélkül levezényelni az új tulajdonosok megjelenését. Hosszú hónapokon át bizonytalan volt, hogy a bejelentkező érdekkörök között mi lesz a cég sorsa, végül a rendezetlenség következménye háborúskodás és rendőrségi feljelentés lett.

A milliárdokat érő mezőgazdasági cég először strómannak hitt üzletemberek, majd Orbán Viktor barátja, Garancsi István tulajdonában került, 2016 végén aztán az Orbán családhoz szintén kötődő felcsúti Flier János vette át az irányítását.

A grandiózus méretű agrárvállalat vonzerejéhez hozzájárult, hogy nagyon jó helyen, a NER új földbirtokrendszerének szívében, Fejér megyében volt a központja, a Velencei-tó közelében, az egykori Agárdi Állami Kombinát területén több mint 5800 hektáron gazdálkodott, és nem utolsó sorban néha egész szép nyereséget termelt. Az egyetlen, ám annál nagyobb probléma az volt vele, hogy 2018 végén lejártak az állammal kötött, húsz évre szóló földhaszon-bérleti szerződései. Ez minden bizonnyal közrejátszhatott abban, hogy az időközben a Népszava tulajdonosává avanzsált Leisztinger végül az eladás mellett döntött...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.