2019. július 20., szombat

ORVOS HELYETT MENTŐTISZT ÜGYEL ÉS EZ NEM LENNE BAJ

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2019.07.20.


Persze, ha nem lenne teljesen törvénytelen.Az alapellátás ügyeleti tevékenysége nem választható el a sürgősségi ellátástól és a mentéstől. Éppen ezért, amikor ilyen híreket hallunk, hogy orvos helyett mentőtiszt ügyel egy városban, a véleményalkotáshoz alapvetően szükséges a rendszer ismerete és megértése.

Óriási port vert fel a hír, hogy Mezőberényben orvos helyett mentőtiszt fog ügyelni, a Magyar Orvosi Kamara vezetője Éger István azonnal nyilatkozott és elfogadhatatlannak minősítette az esetet.Azonban, ha egy kicsit is tájékozódott volna, akkor észrevehette volna, hogy ez a jelenség szinte már mindennapos ebben az országban. Budapesten például gyakran alig találni összesen kettő darab orvost, aki alapellátási ügyletet nyújt pedig normális esetben kerületenként kettő orvos is ügyelne. Ezzel szemben Mezőberényben az ott ügyeletet ellátó szolgáltató vezetője az alábbiakról tájékoztatott. Mezőberényben az ügyletet nem lehetett fenn tartani, hiszen az általánosan emelkedő béreket nem lehetett sem az ügyelet után kapott fejpénzből (mindössze 8-10 ezer főről beszélünk), sem az ehhez még hozzájövő önkormányzati kiegészítésből üzemeltetni. Ezért a szomszédos, kb. 10 km-re lévő ügyelettel összevonták.(Gyoma) Így az ügyelet kb. 30-35 ezer főt ellátva rentábilisan fenntartható. Az ügyelet mellett, a polgármesterek kérésére Dévaványán és Mezőberényben elsősegélynyújtó helyet, illetve mentőtiszti kocsival fióktelepet nyitottak. (Mentési engedéllyel, OMSZ együttműködéssel) Tehát ez utóbbi nem ügyeleti feladatot lát el.

Azaz miután egyetlen jogszabály sem nyilatkozik arról, hogy pontosan mekkora lélekszám után kell alapellátási ügyeletet fenntartani, így itt egyszerű összevonás történt, miután sem az önkormányzat, sem az állam nem akarja/tudja megfizetni reálértéken azt az összeget, amennyibe az ügylet üzemeltetése kerülne. Nem beszélve arról, hogy a minimális ügyeletei esetszám ezt nem is tartaná indokoltnak. Ennek ellenére az önkormányzat nem akarta/merte a lakosság biztonságérzetét megcincálni, ezért kiskapuként egy mentőtiszt helyi állomásoztatásával oldotta meg a helyzetet.

Ami még mindig sokkal, de sokkal tisztességesebb megoldás, mint az, amivel például Budapesten találkozhatunk, hogy mindenféle előzetes tájékoztatás nélkül, kéz kezet mos alapon sutyiban mentőtisztekkel látják el az ügyeleteket.Akik egyébként saját receptírási jogkör híján valamely doktor által előre lepecsételt receptekkel oldják meg a háziorvosi ügyeletet. Azonban még erre a helyzetre is azt kell, hogy mondjam, bár törvénytelen, de sokszor még mindig jobb megoldás, mint amikor már mentőtiszt sem jut az ügyeletbe, hanem ápolóval mismásolják el a feladatot, vagy az egyébként más orvosi feladatra már alkalmatlan orvosokkal töltik fel az ügyeleteket.

Erről egyébként, ahogy nekem vannak információim, akár az Orvosi Kamarának is lehetnének, ők azonban leginkább azzal vannak elfoglalva, hogy az évi tagdíjból származó bevételük ne csökkenjen, mintsem, hogy az egészségügy összeomlása felkeltse érdeklődésüket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.