2019. július 14., vasárnap

VARIÁCIÓK EGY RENDSZERVÁLTÁSRA

HUPPA
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2019.07.14.


Nem tehetek róla! Ezt mindjárt az elején szögezzük le, mielőtt bárkinek eszébe jutna azt mondani, hogy én tehetek róla. Mármint arról, hogy miféle dolgokat, miféle embereket hallgatok én. Ott az a nyomorult rádió az autóban. Szól, ha kell, ha nem. Átkapcsolni sincs értelme. Minek? Persze, hogy belesétál az ember a barna, ragacsos szagosságba, amely az országgal és világgal együtt igyekszik őt magát is beteríteni, bemocskolni.

Nem csigázom tovább az nagyrabecsült olvasót. Az történt, hogy én bizony, ha nem is az elejétől, de szinte majdnem teljes egészében végighallgattam a nagyon kedves Bolgár úr beszélgetését a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatóhelyettesével, Békés Márton történésszel. Mint kiderült, a beszélgetést Békés úr kezdeményezte. Annak voltak már előzményei. Erről bővebben beszámol a 168 óra.

Nem baj, mindenki védje magát, ahogyan tudja. Egy tudományos ember bátran utasítsa vissza, ha leapparátcsikozzák, lefasisztázzák, mittudomén milyen címkét aggatnak rá. Békés eljutott már arra a szintre is, hogy ő ugyan nem hű katonája a Fidesznek. Ő egy tudományos intézmény tudós kutatója, akinek éppen most jelent meg egy könyve, amely eredeti szemlélettel mutatja be az elmúlt száz év során kirajzolódó egyenes vonalú történelmi tendenciát, amelyben felmutatja azt az újszerű, önálló, forradalmi gondolatot, hogy aszondja:

Ma nem elsősorban a jobboldal és a baloldal között zajlik a küzdelem, hanem azok között, akik hisznek a nemzetállamokban, a határok fontosságában, a család és a munka értékében, és azok között, akik nem. A fő frontvonal a nemzeti, demokratikus erők és nemzetközi, antidemokratikus erők között húzódik. A nemzeti szuverenitás és a népszuverenitás összekapcsolódott egymással: ennél nincs erősebb gátja a globalizációnak.” (idézet a recenzióból)

Szóval köze nincs neki sem Orbánhoz, sem a Fideszhez. Látásmódja eredeti, senkihez és semmihez nem köthető. Békés történész a Bolgár úrral folytatott vita hevében eljutott egy másik korszakos megállapításhoz is (ezt már csak fejből idézem). Korunk magyar kutatói közül magasan kiemelkedik az ő igazgatónője. Schmidt Mária elismerten korunk legeredetibb, legszélesebb látókörű, legfelkészültebb, legnagyobb, enciklopédikus tudással rendelkező, leg,leg,leg történésze, akihez hasonlót ma nagyítóval sem lehetne találni.

Igen. Így. Nevetés nélkül, de még csak egy kétértelmű mosolyt sem engedve meg magának a kérdés kapcsán. Ezt az ő véleményét félelmet nem ismerve mondta bele a magyar éterbe, legyen ennek bármilyen következménye is az ő előmenetelére, munkahelyi megítéltetésére. Vagyis halálos komolyan. Így aztán el kell ezt fogadnunk nekünk is, hisz ez a szakma ítéletének hangzik. Ráadásul egy, a Schmidt Máriát jól ismerő, közeli beosztott szájából, kvázi objektív értékelésként tör elő.

De lássuk is be tüstént! Schmidt Mária ma valóban egyedülálló a történésztársadalomban. Felügyelete és ideológiai irányítása mellett nem túl nagy idővel ezelőtt beindult egy olyan projekt, amivel – akár sikerre viszi, akár nem – örökre beírja magát a szakmai történelem könyvébe. Ennek a „projektnek” a címe: Orbán Viktor történelmi személyiségének megteremtése az új típusú társadalom megalkotójaként, Orbán Viktor a nemzet hőse. Alcím: Történelemhamisítás a politikai igényekhez igazítva...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.