2019. augusztus 9., péntek

DE HISZEN NINCS TANDÍJ!

HÍRKLIKK
Szerző: LOVÁSZ PÉTER
2019.08.09.


Hoffmann Rózsa mondta a képünkbe még oktatási államtitkár korában ezt a mondatot, s akkor - aki hallotta - az elképedéstől nem tudott szólni. Tudomásul kellett venni, hogy nincs olyan arcátlan hazugság, amelyet felelős kormánytagok ne köpnének a nagyközönség szemébe szemrebbenés nélkül.

Tandíj persze valóban nincs, fidesz-magyarul az új neve a felsőoktatásban immár 2012 óta: költségtérítés. Szeptemberben rövidesen kezdődik a szorgalmi időszak, itt az idő elgondolkodni a közeli teendőkről. Akiket a sors azzal vert meg, hogy nem érték el az állami támogatás megszerzéséhez szükséges felvételi pontszámot, de egyetemre akarnak járni, részt vehetnek a költségtérítéses oktatásban, s félévenként - szaktól függően - tisztes summát fizethetnek az intézménynek.

A legkevésbé népszerű szakokon ez kb. 120 ezer forint félévenként. Orvosin, s más kurrens szakokon határ a csillagos ég, de minimum 600 ezer forint. A költségek fedezetére a hallgatók alacsony kamatozású diákhitelt vehetnek fel, (ami nagyon jó, csak győzzék majd visszafizetni), legnagyobb összegben havi 70 ezer forintot, Ebből lehetne-kellene fedezni a tandíjat, (bocsánat: a költségtérítést!), a szállást, könyveket, ezt-azt, és enni is kellene valamit minden áldott nap...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.