2019. augusztus 21., szerda

ORBÁN BEHÚZTA A VASFÜGGÖNYT

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.08.21.


Magyarország most boldog, hogy Németország kapusa lehet - írja a Bloomberg hírügynökség, megjegyezve, hogy a 2015-ös menekültválság idején is tranzitország voltunk csupán. 

Ma már csak egyetlen rövid említés erejéig térek vissza Angela Merkel soproni látogatására, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójára. Mit tartott fontosnak leginkább kiemelni a Bloomberg, az amerikai üzleti körök által nagy figyelemmel követett hírügynökség az eseményből? Nos, Leonid Bershidsky kommentárja szerint a következőt: Magyarország most boldog, hogy Németország kapusa lehet. A magyarok 1989-ben elhúzták a vasfüggönyt, most pedig Orbán újra behúzta azt. Magyarország egyébként, miként három évtizede, úgy a 2015-ös menekültválság idején is csupán tranzitország volt a jobb életre vágyó emberek szemében.

A nyitott gondolkodás is tanulható

A Reuters hírügynökség terjedelmes anyagban számol be arról, hogy magyar kutatók elemzése szerint a homofóbia növekedett azokban az európai országokban, amelyek jogilag nem ismerik el az azonos neműek kapcsolatát, miközben a társadalmi elfogadottság jelentős mértékben javult ott, ahol adott a jogi lehetőség. A magyar kutatók a kétévenként elvégzett átfogó Európai Társadalmi Felmérésből leszűrhető adatokat elemezték, és arra jutottak, hogy 2002 és 2016 között a legtöbb európai országban emelkedett az azonos neműek kapcsolatának az elfogadottsága, ám Oroszországban, Bulgáriában, Litvániában, Lengyelországban és Ukrajnában ugyanezen időszak alatt az elfogadottság csökkent. Takács Judit, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója, az erről szóló tanulmány egyik társszerzője a Reutersnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta: nagyon fontos üzenet az, hogy mind a nyitott gondolkodás, mind az intolerancia tanulható, elsajátítható.

A 48 európai ország közül 16-ban adott a jogi lehetőség az azonos neműek házasságára, 21 országban viszont sem a házasságot, sem az élettársi kapcsolatot nem ismerik el. A 2016-os Európai Társadalmi Felmérés szerint az orosz válaszadók voltak a leginkább elutasítóak, miközben a legelfogadóbb országok között Belgium, Spanyolország, Norvégia, Franciaország, Svédország, Hollandia és Izland található. A tendenciákat illetően a legnagyobb mértékű elfogadottság-emelkedést az azonos neműek házasságkötését is lehetővé tevő Spanyolországban és Portugáliában, illetve az élettársi kapcsolatot elismerő Cipruson, Olaszországban és Görögországban tapasztalták. Takács Judit szerint mindez rávilágít az állam szerepének, a jogalkotásnak, a politikusok felelősségének a fontosságára.
A propagandagépezet működik

Reuters azt a kijelentést is idézi a kutatónőtől, hogy „az Orbán-rezsim propagandaüzeneteket terjeszt a migránsokkal kapcsolatban, illetve a melegekkel és leszbikusokkal szemben, és ez működik”. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellenzi az azonos nemű párok teljes egyenjogúsítását, ugyanakkor a nyugodt egymás mellett élést pártolja. Magyarországon elfogadott az azonos neműek élettársi kapcsolata, de a házasságkötés, illetve az örökbefogadás nem megengedett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.