2019. augusztus 21., szerda

ELVEHETIK AZ EMMITŐL A FELSŐOKTATÁST, KÁSLER MIKLÓS HELYETT PALKOVICS LÁSZLÓ FELÜGYELNÉ A TERÜLETET

168 ÓRA
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2019.08.21.


A pletyka, amely szerint Palkovics László szívesen maradna a felsőoktatásért felelős ágazat irányítója, azzal egyidős, hogy 2018 nyarán, a választásokat követően megalakult az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amelynek felelősségi körei között egyelőre még nem szerepel a felsőoktatás. Palkovics László ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért, majd a teljes oktatásért felelős államtitkári pozíciójából lépett eggyel feljebb az ITM miniszteri posztjára. A régóta keringő információk szerint magával vinné a humántárcától a felsőoktatást Bódis Józseffel – ő jelenleg az oktatás ügyeit viszi az Emminél –, illetve Horváth Zitával, a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral együtt.

Úgy tudjuk, a két tárca között emiatt állandósult a feszültség. Orbán Viktor eddig nem foglalt egyértelműen állást az ügyben, vélhetően abból a megfontolásból, hogy ezt a kérdést nem tartja kardinálisnak, meccselje /e a két érintett tárcavezető.

Most úgy néz ki, a Kásler-Palkovics mérkőzésben utóbbi áll nyerésre. Azon a napon, amikor megtudtuk, hogy Orbán Viktor öt évre Maróth Miklóst, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi alelnökét nevezte ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkárság Irányító Testülete elnökének, megjelent az irányító testület tagjainak névsora is. Ebből kiderül, hogy a Palkovics László által javasolt tagok között szerepel az EmmiI helyettes államtitkára, Horváth Zita is.

– Már a látszatra sem ügyelnek. Az ITM jelöl egy tagot, aki szervezetileg egy másik minisztériumhoz tartozik?

– tette fel la költői kérdést egy neve elhallgatását kérő forrásunk.

Megbízható információink szerint az ITM alatt egy olyan államtitkárság jönne létre Bódis József vezetésével, amelyhez három helyettes szakállamtitkárság tartozna: a felsőoktatási, a szakképzési és az innovációs. A kevésbé jóindulatú pletykák szerint ennek a három területnek az irányítása hamar kifog majd az államtitkáron, ugyanis a jelenleg oktatási államtitkári pozícióját ellátó, eredetileg szülész-nőgyógyász szakorvos minisztériumi munkája mellett is tart rendelést, vezet szüléseket – ezt támasztja alá, hogy a Pécsi Tudományegyetemen jelenleg is kutatóprofesszorként van feltüntetve). A minisztériumok között terjengő információk viszont arról szólnak, hogy Palkovics munkamániás, annak, aki mellette dolgozik, nemigen lehet „másodállása”. Horváth Zita, aki néhány hete egy komplett ITM-delegációt fogadott az Emmiben, hogy az átadás-átvételről egyeztessen már több időt tölt az ITM-ben, mint saját hivatalában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.