2019. augusztus 14., szerda

ORBÁNT ÜNNEPELTÉK A FRADISTÁK

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.08.14.



...Nem szeretnék úgy járni, mint Móricka, akinek mindenről ugyanaz jut az eszébe, de ugyanakkor kivédeni sem tudom, hogy ne kössem össze a tapasztaltakat a történtekkel. Tudjuk jól, hogy Orbán Viktornak nem az FTC a kedvenc csapata, de azt is, hogy a favorizáltak közé tartozik. A klub szinte számolatlanul kapja az állami pénzeket, márpedig az ilyesmi nem történhet meg a miniszterelnök egyetértése, sőt akarata nélkül. Orbán tehát sokat tett azért, hogy a pályaavatón elszenvedett füttykoncertet elfeledtesse, és bizonyítsa a fanatikus szurkolók számára, hogy ő is a család tagja.

Aki a Népliget környékén jár, az láthatja milyen hatalmas beruházásokkal fejlődik az ottani sportkomplexum, hogyan válik egyre kézzel foghatóbbá a Fradi város. A Fidesz tehát nem pusztán elnököt ad a Ferencváros sportolóinak (Kubatov Gábor), hanem sok-sok pénzt is. Emellett pedig ragaszkodást is mutat, folyamatosan jelzi, hogy a magyar kormány számára milyen fontos közösség a Fradi tábora. Ehhez a táborhoz tartozni mindig is egyfajta politikai állásfoglalás is volt, vagy lehetett, a B-közép soha nem tartozott a megfontolt urak birodalmához.

A politika egyes szereplői, ismerve ennek a csoportnak az erejét, összetartását, hangulatát, igyekeztek is mindig kifejezni szimpátiájukat, Torgyán Józseftől Orbán Viktorig. Elfogadom: az egymásra találás nem ment könnyen, de bekövetkezett. Ehhez persze szükség volt arra, hogy a Fidesz sokszorosan kifejezze azt, hogy támaszkodik a Fradi-világra, legyen szó Gyurcsány-ellenes tüntetésről, vagy éppen a párt székházának védelméről. Cserébe megkapták azt, ami mindig is fontos volt e közösség számára: legyen kit gyűlölni, de mégis dédelgessék őket, lehetőleg forintban kifejezhetően.

Nem történt tehát más kedden este, mint a közönség szimpátia tüntetést tartott a kormány futball-politikája mellett. Tette ezt annak ellenére, hogy külön-külön minden szurkoló tudja, hogy sem a Fradi, sem pedig a magyar futball általában nem érdemli meg az elismerést; semmivel sem tartanak előbbre, mint harminchárom évvel ezelőtt, amikor utoljára járta a válogatottunk világbajnokságon. És mégis: a kormányfő a vastapsban saját koncepciójának visszaigazolását láthatta az Üllői úton; érdemes a fociba sok-sok pénzt tenni, a közönség akkor is hálás lesz neki, ha hülyére verik a csapatukat.

Csak csendesen mondom: nem lesz mindig így.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.