2019. augusztus 15., csütörtök

RENDŐRSÉG: NEM ÜTKÖZIK A MAGYAR JOGGAL A KÜLFÖLDIEK ÉHEZTETÉSE A TRANZITZÓNÁBAN

444.HU
Szerző: erdelyip
2019.08.15.


(...) az idegenrendészeti eljárás alatt álló személyek élelmezésének elmulasztása sem lehet a magyar jog szerint jogellenes, hiszen nincs olyan jogszabályi rendelkezés, ami ilyen tartalmú kötelezettséget a hatóságok részére előírna.”

Ezt a Nemzeti Nyomozó Iroda írta Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek, aki a magyar tranzitzónákban történt rendszeres éheztetések miatt tett feljelentést. A rendőrség visszadobta Szél feljelentését, és többek között ezzel érvelnek, hogy a magyar törvények nem írják elő, hogy ételt kellene adni a tranzitzónában lévő, "idegenrendészeti eljárás alatt álló személyek" részére, így ha éheztetik is őket, az nem törvénysértés.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a feljelentés elutasításában arra is kitér, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága ugyan eddig minden esetben arra kötelezte a magyar hatóságokat, hogy hagyják abba a külföldiek éheztetését, de ebből nem szabad általánosítani, és arra következtetni, hogy ezeknek az embereknek ételt kellene adnunk.

Az EJEB által meghozott ideiglenes döntés ugyanakkor nem értelmezhető
kiterjesztően, csak egyedi esetekre vonatkozik és ellenkező döntésig a hazai jogrendszer szerint kell eljárni


- írta Szélnek a Nemzeti Nyomozó Iroda. A rendőrség azt is hozzáteszi, hogy a Szél Bernadett által becsatolt bírósági iratokból, amikben a külföldiek nevét anonimizálták, és csak kezdőbetűvel jelölik, nem derül ki pontosan azoknak a külföldieknek a jogi státusza, akik nem kaptak enni a tranzitzónában, mintha ugyan a nyomozás keretében nem az ő dolguk lenne az eset körülményeit kideríteni.

A rendőrség leszögezi, hogy a tranzitzóna Szerbia felé nyitott, így az ott lévő emberek semmiképpen sem minősülnek fogvatartottnak, ez azért fontos, mert ha azok lennének, akkor muszáj lenne enni adni nekik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.