2019. szeptember 17., kedd

ELÍTÉLTÉK? ELTILTOTTÁK? POLGÁRMESTER MÉG LEHET!

INDEX
Szerző: FÖLDES MÁTÉ, JOÓB SÁNDOR
2019.09.17.


Az önkormányzati választásokon feltűnő néhány jelölt előéletét nézve érdemes feltenni a klasszikus kérdéseket: venne-e ettől az embertől használt autót, rábízná-e a vállalkozását, gazdaságát, adna-e neki kölcsön nagyobb összeget, vagy felvenné-e alkalmazottnak? Akárhogy is van, a választás bizalmi kérdés, és október 13. közeledtével egyre több olyan polgármester- és képviselőjelölt tűnik fel, akik korábban szembekerültek a törvénnyel, zavaros cégügyeik voltak, vagy – mint legutóbb a fideszes támogatással induló Klausmann Viktorról kiderült – eltiltották őket a cégvezetéstől. 

Ehhez a munkához nem kell erkölcsi bizonyítvány

Bármilyen furcsa, a választások előtt a jelölteknek nem kell benyújtaniuk erkölcsi bizonyítványt. Akár polgármesterek is lehetnek enélkül, miközben a legtöbb állásnál megkövetelik ezt a dokumentumot. A büntetett előélet, a folyamatban lévő büntetőeljárás vagy egy előzetes letartóztatás nem lehet akadálya a jelöltségnek.

Persze amíg valakinek a bűnössége nem igazolódik be, ártatlannak tekinthető, ez tiszta sor. Aki már letöltötte börtönbüntetését és nem követ el újabb bűncselekményt, azt a magyar jog egy bizonyos idő után mentesíti a hátrányos jogkövetkezmények alól, azaz a törvény előtt tisztának tekinthető. Jogilag tehát semmit nem lehet a megtévedt bárány szemére vetni, más kérdés, hogy egy politikai választás esetén a társadalom mindezt hogy ítéli meg, és milyen bizalommal van az illető iránt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.