2019. szeptember 8., vasárnap

FURCSA ÖSZVÉRRÉ VÁLTOZIK A PALOTANEGYED EGYIK LEGIDŐSEBB LAKÓHÁZA

24.HU
Szerző: VINCZE MIKLÓS
2019.09.07.


A közel két éve visszavont építési engedélyt nemrég újra megkapott épület tökéletesen mutatja: Magyarországon nem működik jól a műemlékvédelem.

Budapest az elmúlt években egyáltalán nem bánt jól a műemlékeivel, így ma a budai hegyek oldalában álló évszázados villák és lakóházak közt megbújó csodák várják a megmentést, a Duna másik oldalán pedig egy elfeledett zsinagóga, valamint számtalan másik épület könyörög azért, hogy valaki figyeljen rájuk. Ez a figyelem persze nem mindig jár helyreállítással: tavaly több, korábban értékként kezelt ház tűnt el a városból, a Palotanegyed egyik legidősebb háza, a Baross utca 40. pedig egy rövid időre bedőlt ingatlanprojektnek köszönhetően mára a végletekig meggyengült.

A reformkori Pest képét nagy mértékben alakító, az egri főszékesegyház és az esztergomi bazilika mellett a Kálvin téri templomot, a Vörösmarty téri Gerbaud-házat, illetve egy sor bérházat megálmodó Hild József tervei szerint 1843-ban megszületett, alig két évtizeddel később emeletet és virágfüzéres díszeket kapott ház a XIX. század végétől száztíz éven át az utca túlsó oldalán álló SOTE-tömb része volt: előbb a kórboncnokok tanultak itt, majd fül-orr-gégészeti rendelő, végül pedig egy vegyi raktár működött itt, felújítására azonban nem igazán jutott pénz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.