2019. október 29., kedd

A KORMÁNY KEDVENC EGYETEME KIRÚGTA A TANÁRT, AKI A HOMOFÓB GYŰLÖLETRŐL SZERVEZETT KONFERENCIÁT

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2019.10.29.


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora október 17-én rendkívüli felmentéssel megszüntette a Rendészettudományi Kar egyik professzorának közalkalmazotti jogviszonyát. Kozáry Andrea egy gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó nemzetközi konferencia miatt került konfliktusba az egyetem vezetésével.

Kozáry Andrea az elmúlt években több nagyszabású uniós projektet bonyolított le az egyetem bevonásával. Januárban a 24.hu is beszámolt arról, hogy az NKE részvételével zajló Facing all the Facts – Nézzünk szembe a tényekkel! programban főkapitányi engedéllyel 550 rendőrnek tartanak az etnikai, nemzeti és vallási kisebbségekkel, melegekkel és „idegenekkel” szembeni gyűlölet-bűncselekményekről szóló online képzést. Ez az Európai Bizottság pénzéből finanszírozott projekt zökkenőmentesen befejeződött, ám a legutóbbi, amely többek között az LMBTQI személyek elleni gyűlölet-bűncselekményekről szólt, már nem.

A Háttér Társaság által indított Call It Hate – Nevezd nevén a gyűlöletet! című projektben az eredeti tervek szerint a záró konferenciát tartották volna a Ludovika Campuson. A szervezettől már 2016-ban jelezték az együttműködési szándékot a Rendészettudományi Kar (RTK) vezetésének, 2019 elején pedig a szervezés is elindult Kozáry Andrea közreműködésével: a konferenciáról a szokásoknak megfelelően értesítést kapott Mészáros Bence, a nemzetközi és tudományos dékánhelyettes, majd bekerült a kar éves rendezvénytervébe is.

Az RTK dékánja azonban szeptember 2-án, három héttel a kitűzött dátum előtt bejelentette, hogy nem járul hozzá a rendezvény megtartásához. A 80 fős nemzetközi konferenciának új helyszínt kellett keresni. A lemondás után a Háttér Társaság egy Koltay András rektornak küldött levélben fejezte ki megdöbbenését az indoklás nélküli döntés miatt...

"Nem tudjuk, mi lehet az a megfontolás, amely a lemondás mögött áll, ha csak nem az esemény LMBTQI-tematikája"

– írta a szervezet. A tiltakozás nyomán az egyetemen belső vizsgálatot rendeltek el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.