2019. október 26., szombat

A RASSZIZMUS TÉNYLEG NINCS A TANMENETBEN?

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.10.26.



Az idei esztendőben az antiszemita és rasszista nézeteiről ismert ifj. Hegedűs Lóránt kezdhette volna meg a vallásoktatást több belvárosi iskolában. A szülők először féltek, nem mertek tiltakozni, de aztán fellázadtak. A kerületi iskolák vezető tanárai féltették állásukat, ezért kerülve a botrányt, inkább csitították a szülőket. Azt ma senki sem tudja, hogy a református lelkipásztor, ifj. Hegedüs tényleg egyháza delegálásával és az oktatás szakmai irányításával megbízott Klebersberg Központ tudomásával és hozzájárulásával kerülhetett volna katedrára?

Először persze a szülők lázadtak fel, féltették a gyerekeket. Jóllehet, tudták, hogy az antiszemitizmus, vagy a rasszizmus nem iskolai tárgy, ám ifj. Hegedűs nevének említése ezt aligha garantálja. De ne szaladjunk előre. az egész ügy akkor kezdődött, amikor a szülők a hitoktatásra még tavasszal beíratták gyerekeiket. A katolikus és református hitű apák és anyák számára ez természetes lépés volt, és a bibliaórát és erkölcstant is sokan jó szívvel választották.

Némi politikai mellékízt akkor éreztek, amikor a zsidó gyerekek szüleinek el kellett dönteni, hogy a honi zsidóság általános képviselőjét, tehát a Mazsihiszt, vagy a Köves Slomó-féle ortodox irányzat előadóját válasszák. Állítólag ez volt az első eset, hogy ilyen választásra, vagy döntésre késztették a gyerekeket. Itt azonban ne akadjunk le. Írásunk ugyanis kifejezetten arról szól, hogy mi történt azután, hogy a hírhedt lelkipásztor ifj. Hegedűs neve hitoktatóként felmerült Budapest néhány belvárosi iskolájában...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.