2019. október 23., szerda

A “SÁMÁNDOB” TERVEZŐJE FELJELENTÉST TETT HŰTLEN KEZELÉS ÉS KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁS GYANÚJA MIATT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.10.22.


A 2015-ös milánói világkiállításra készült magyar pavilon tervezője szerint bő 1 milliárd forintos kárt okoz az állami költségvetésnek, hogy a “Sámándob” néven elhíresült épület Karcagra kerül. Sárkány Sándor szerint ezt a városból származó két fideszes miniszter, Fazekas Sándor korábbi agrárminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter intézte el, pedig az épület üzemeltetésére korábban három másik település is pályázott. Balatonfüred például felajánlott egy közművesített vízparti telket, de inkább elköltenek a karcagi helyszín tereprendezésére és közművesítésére 1,3 milliárd forintot.

Az EXPO 2015 világkiállítást 2015. május 1. és október 31. között rendezték Milánóban. A magyar kormány 2013-ban Szőcs Géza kormánymegbízottat jelölte ki arra, hogy irányítsa Magyarország méltó megjelenését az eseményen. A végeredmény 5,2 milliárd forint közpénz botrányos elköltése lett, amiből 2 milliárdba került a magyar pavilon, a hírhedt Sámándob felépítése. A szittya stílusú épületnek már a megjelenése is komoly kritikákat kapott, de az igazán nagy felháborodást az utóélete váltotta ki.

A kormány ugyanis 650 millió forintot különített el a 2016-os költségvetésben a pavilon bontására és utóhasznosítására. Közel 2 éves kalandos huzavona után, 2017 nyarán bejelentették, hogy a hivatalosan az Életkert nevet viselő épület Karcagra kerül, ahol a magyar történelem sztyeppei, lovas hagyományait fogja bemutatni. A pavilon Milánóból való hazaköltöztetését az eredetileg Carpathia Kft. nevű, majd Kárpátok-Alpok Zrt.-re keresztelt, jelenleg pedig Valor Hungariae Zrt. néven futó állami cég intézte, amelynek Szőcs Géza állandó tagja, de felbukkant benne Nógrádi György fideszes “biztonságpolitikai szakértő” is.

A pavilon hazahozatala további 2 milliárd forint közpénzt nyelt el, de sokáig nem történt semmi. Idén tavasszal viszont végre nekiálltak a karcagi újjáépítésnek: erre az állam még 1 milliárd forintot adott, az önkormányzat pedig 378 milliót költ az épület tervezett helyszínének területrendezésére és közművesítésére.

Eddig tehát nagyjából 5 milliárd forintot emésztett fel a Sámándob, és még közel sincs vége a történetnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.