2019. október 30., szerda

FELEANNYI PÉNZBŐL ÉLÜNK, MINT AZ ÁTLAG EURÓPA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BONTA MIKLÓS
2019.10.30.


A Gfk felmérése szerint a hazai átlagos vásárlóerő idén már meghaladta az európai átlag felét. 42 országból így is csak a 30. vagyunk.

Magyarországon egy főre számított vásárlóerő 7 416 euró (mintegy 2,4 millió forint), ami 2019-ben több lett, mint az európai átlag fele (14 739 euró) - olvasható a GfK piackutató legfrissebb felmérésében. A listavezető, akárcsak tavaly, Lichtenstein lett, 67 550 eurós (mintegy 22,3 millió forint) értékkel, majd Svájc és Luxemburg következik. Az általunk mintaországnak, elérendő célnak tekintett Ausztria a 7., itt az átlagos vásárlóerő 24 067 euró fejenként. Magyarországon ugyanez a megelőző esztendő 6 654 eurójához képest közel 12 százalékkal emelkedett. Ezzel hazánk - Lengyelország mögött -, a tavalyi helyezését megtartva, a 30. lett a vizsgált 42 ország rangsorában. Kui János, a GfK Hungária Kft. geomarketing-terület vezetője a Népszavának elmondta: az 1990 óta elvégzett felméréseik során már régóta vártak arra, hogy bejelenthessék: az európai országok jobbik feléhez tartozunk. (A csehek, egy helyet rontva, hét hellyel előttünk, a románok, egy helyet javítva, kettővel utánunk végeztek.) 

 A vásárlóerő meghatározása - a GfK felmérése szerint - az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elkölthető jövedelmet jelenti. A mutató értékének számításánál az infláció alakulását viszont nem követik. A vásárlóerő-számítás alapjául a személyi jövedelemadó-bevallásból származó adatok szolgálnak. Az általános vásárlóerő azt az elméletileg elkölthető jövedelmet tükrözi, amelyet a lakosság élelmiszerre, szolgáltatásokra, közműdíjakra, magánnyugdíjpénztári befizetésre, biztosításra, rekreációra, közlekedésre és fogyasztásra fordíthat. 

Magyarország 19 megyéje - és a főváros - közül mindössze ötben magasabb az egy főre jutó vásárlóerő, mint az országos átlag. Ezek a megyék mind Budapest környékén, illetve az osztrák határ közelében találhatóak. Ezzel szemben az ország megyéinek háromnegyede az országos átlagnál alacsonyabb vásárlóerővel rendelkezik. A sereghajtó Szabolcs-Szatmár-Bereg, amelynek lakosai fejenként csupán 5 816 euróból (mintegy 1,9 millió forintból), azaz az országos átlag 78 százalékából - és az európai átlag 40 százalékánál is kevesebből - kénytelenek kijönni. Viszonylag kis elmozdulást mértek a kutatók az egyes megyék rangsorában, Komárom-Esztergom és Fejér, valamint Veszprém és Vas megye helyet cseréltek, míg Csongrád – Zalát a 10. helyről kiszorítva – idén először bekerült a 10 legtehetősebb megye közé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.