2019. október 24., csütörtök

KÖNYÖRÖGNEK, HOGY VALAKI JÖJJÖN DOLGOZNI, DE MÁR NINCS KINEK

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2019.10.24.


Hosszú bolti sorban állások, üres vasúti pénztárak, el nem induló kompok, lassúnál is lassabb ügyintézés – egyre több helyen találkozhatunk azzal, mekkora bajt okoz a munkaerőhiány. És a növekvő fizetések ellenére sem látszik a kiút a csapdahelyzetből.


– Ha július 15-re megbeszélünk egy időpontot, az jó, vagy már nagyon késő?

– De most október van.

– Igen.

Ha tippelni kellene, milyen kontextusban hangzott el ez a beszélgetés, a legtöbben valószínűleg egy lakásfelújításra vagy egy kórházi időpontfoglalásra gondolnának. Előbbieknek lenne igazuk: amikor olvasónk egy lakatost próbált keresni, akkor szembesült azzal, hogy kilenc hónap haladékot kért a munkás.

Olyan rémtörténetei lassan mindenkinek vannak, hogy egy-egy felújításhoz, javításhoz több hónapos késéssel tudna csak vállalkozót találni. Közhely az is, hogy – főleg az ország szegényebb vidékein – egyre kevesebb az orvos, de a „bármilyen szakos tanárt keresünk” hirdetések sem okoznak már nagy meglepetést. Az ok közismert: óriási a munkaerőhiány. Az országban gyakorlatilag teljes a foglalkoztatottság, sok szakma legjobbjai pedig elmentek külföldre az itthoninál jóval magasabb fizetésekért. Így pedig már egész meglepő helyzetekben találkozhat az ember a munkaerőhiány káros hatásaival...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.