2019. október 30., szerda

ORBÁN GYŐZŐ ÉS TIBORCZ ISTVÁN IS A LEGÉRTÉKESEBB MAGYAR CÉGEK TULAJDONOSAI KÖZÉ KERÜLT

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2019.10.30.


A miniszterelnök családjából ketten is felkerültek a Forbes legfrissebb 100-as toplistájára – derül ki a magazin ma megjelent novemberi számából. A legértékesebb, száz százalékban magyar tulajdonú cégek között újoncok mindketten: a BDPST Zrt., amely Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének az ingatlanos cége, és a bányabizniszben utazó Dolomit Kőbányászati Kft., a miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek az érdekeltsége.

A rokonságból Orbán Győző gánti cége, a Dolomit Kft. végzett előkelőbb helyen, 10,5 milliárd forinttal a 88. helyre rangsorolták a céget, amely 41 százalékos profitrátával hasított tavaly, 4,6 milliárd forint árbevételből közel 2 milliárd forint nyereséget varázsolt. Az értékelésben sokat nyomott a latba, hogy a cég zámolyi bányája tízszeresére növelheti a dolomit kitermelését: eddig évi 100 ezer tonnát termelhetett ki, tavaly ősszel azonban már egymillió tonnára kért engedélyt a megnövekedett nyersanyagigényre hivatkozva az útépítésekhez nélkülözhetetlen alapanyagból. Olyan cégeket előz meg egyébként Orbán Győző a Forbes ranglistáján, mint a legnagyobb magyar pénzváltó hálózattal rendelkező Exklusive Change vagy a piacon 30 éve jelenlévő, az étrend kiegészítőiről széles körben ismert Béres Gyógyszergyár Zrt.

Tiborcz István ingatlanos cége a 91. helyen végzett, miután 10 milliárd forintra értékelték a BDPST Zrt.-t, pedig nem is vették figyelembe azt a fejleményt, hogy újabb darabot vásárolt fel a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó tőzsdei cégből, az Appeninn Holding Nyrt.-ből. De e nélkül is komoly volt már Tiborcz ingatlanportfóliója, amelyben olyan darabok találhatók, mint a turai kastély vagy a pesti Adria-palota, és ez a cég fejleszti például a Dorottya Palace-t, a Vörösmarty tér első ötcsillagos szállodáját is. A Szakonyi Péter által szerkesztett 100 leggazdagabb magyar listáján Tiborczot jóval előkelőbb helyre sorolták, ott 35 milliárd forintra becsülték Orbán Ráhel férjének magán- és cégvagyonát, amivel azonnal a 32. leggazdagabb magyar üzletember pozícióját foglalta el a legfiatalabb multimilliárdosként. A Forbes feltehetően másképp számolt, de csak annyi biztos, hogy a módszertana szerint az eszközértékből levonja a hiteleket...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.