2019. november 24., vasárnap

ÉS AKKOR KIDERÜLT, KI BUKIK A LEGNAGYOBBAT A FOCI EB-VEL - A HVG HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2049.11.24.


Mészáros Lőrinc már biztosan nyer azon, hogy rövid időre a Mátrai Erőmű tulajdonosa lett; egy ország van, amely többet költ a foci-Eb-re, mint mi, és már biztosan nem jut ki; zöld utat kapott a magyar uniós biztosjelölt. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.



Nagyobb lehet a baj a Mátrai Erőmű körül, mint az elsőre gondolták: először csak elviselhetetlen bűzre panaszkodtak a környéken élők, majd arról szivárogtak ki hírek, hogy kénhidrogén és nitrogén-monoxid egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját és foszfor-hidrogént mutattak ki a gázszivárgásokban. Az erőmű nagy része egyébként is öreg és pocsék állapotban van, mára rendszeresek a műszaki problémák, a karbantartási költségek egyre nőnek. Megszólalt a Katasztrófavédelem is: szerintük senki nem volt veszélyben. A rendőrséghez feljelentés érkezett környezetkárosítás bűntette miatt.

Az Opus Global Nyrt., Mészáros Lőrinc tőzsdei érdekeltsége, amelynek 73 százalékos tulajdona van az erőműben, eközben szándéknyilatkozatot írt alá az állami MVM Magyar Villamos Művekkel a részesedés eladásáról. A közleményben árról említés sem esett. Azt azonban kiszámoltuk, hogy Mészárosék már akkor is nyertek az erőművön, ha nulla forintért passzolják tovább az államnak, idén ugyanis az eredménytartalék terhére 11,2 milliárd forintos osztalékot hagytak jóvá maguk, amiből nagyjából 8 milliárd az övék, miközben ők 5,9 milliárd forintért jutottak hozzá a most eladandó tulajdonrészhez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.