2019. november 28., csütörtök

ORBÁN, A TÖRTÉNELEM VISSZACSINÁLÓJA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ /  REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.11.28.


Orbán illiberalizmusa és revizionista politikája nem örökkévaló. Karácsony közvetlenül az önkormányzatokhoz irányítaná az uniós támogatást. Nemzetközi lapszemle.

Örülök, hogy az önkormányzati választás eredménye stratégiaváltásra és együttműködésre készteti a kormányt – fogalmazott Karácsony Gergely a Der Tagesspiegelnek adott interjúban. Ennek fejében ő is nyitott olyan ügyletek felé, amelyek mindkét fél számára előnyösek lehetnek. Bízik abban, hogy az uniós finanszírozás mechanizmusa úgy változik, hogy az Orbán-kormány hibája miatt ne az egész ország szenvedjen, azaz reméli, hogy az önkormányzatokkal köt Brüsszel szerződést és így áthidalható az uniós pénzek folyósításának felfüggesztése a jogállami normasértés miatt. Sőt, a közvetlen finanszírozásra kifejezetten szükség lenne, mert most sem az infrastrukturális beruházásra, sem a városfejlesztésre nem jut elegendő forrás, a klímavédelemről, a megújuló energiatermelésről és a csatornázási hiányosságokról nem is beszélve. Az újságíró megtudta, hogy éjszakai vonattal érkezett Berlinbe a fal ledöntésének évfordulós megemlékezésére, ami felvetette a kérdést, vajon van még Berlinnek is mit tanulnia Budapesttől? Mire Karácsony azt mondta, ő inkább azt keresi, mit tanulhat Berlintől.

Az üzlet ne írja felül a politikai értékítéletet

Arra a kérdésre, hogy mit tehetne a német kormány a magyarországi demokrácia és pluralizmus érdekében, a főpolgármester úgy vélekedett, hogy amíg a kormány és a civil szervezetek élesen bírálják a magyar kormányt a jogállam lebontása miatt, addig Orbánék a lehető legjobb üzleti környezetet biztosítják jelentős adókedvezmények formájában a német befektetők számára, így nem csoda, hogy ambivalens érzések jellemzik a német-magyar kapcsolatokat. Ő mindenesetre azt szeretné, hogy az üzleti érdekek ne írják felül a politikai értékítéletet. Fontos lenne szerinte az is, hogy ne az olcsó bérek miatt, hanem a jó oktatás és a kiváló szakemberek miatt jöjjenek a befektetők az országba, mert hosszútávon csak az lehet kifizetődő Magyarország számára.

Várhelyi Olivér megszavazása egyenesen cinikus

A nemzetközi hírfolyamot viszi a tegnapi uniós parlamenti szavazás a bizottsági tagság véglegesítéséről, amelyben két probléma merült fel szinte mindenhol, a francia- és a magyar jelölt személycseréje – írja többek között a Suddeutsche Zeitung. Várhelyi Olivér jelölését illetve megszavazását Ska Keller, a Zöld Párt frakcióvezetője egyenesen cinikusnak nevezte, mivelhogy az Unió bővítésért felelő biztos vajon milyen alapon fogja megkövetelni a jelöltországoktól a jogállamiságot, amikor ebben a kérdésben Magyarország maga is hadilábon áll. Emellett Ursula von de Leyen beszédéből azt a merész tervet emelték ki a lapok, hogy az úgynevezett Zöld Ügylet keretében remélhetőleg az öreg Európa lesz az első klímasemleges kontinens, ahol 0-ra tudják visszaszorítani az üvegházhatású gázkibocsátást 2050-re. Első lépésként az 1990-es évekhez viszonyítva 50-55 százalékkal kellene visszaszorítani a szennyezőanyag-kibocsátást – vázolta a legfontosabb probléma megoldási módját a bizottság új elnöke, volt német védelmi miniszter...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.