2019. december 27., péntek

2010-ES ÉVEK: A GAZDAGOK ÉS HATALMASOK ÉVTIZEDE

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2019.12.26.


...Ebben az évtizedben vált megkerülhetetlenné a klímaváltozás kérdése, melyet ugyan a tudósok a hetvenes évek óta hangsúlyoznak, de figyelmeztetéseik huszonnegyedik órájába most érkeztünk el.

A bolygónk megmentésének szükségessége ráadásul ráépült az egyenlőtlenségek hetvenes évek óta tartó folyamatos emelkedésére. Ennek az összjátéknak a hatására nemcsak a megtermelt javak elosztása, de az egészség és egészségtelenség, illetve a klímaváltozás már érezhető káros hatásainak egyenlőtlen és igazságtalan eloszlása is az eredménye. A migrációs válságok is csupán innen, a globális egyenlőtlenségek, plusz a klímaváltozás perspektíváiból érthetők meg.

Ugyancsak ebben az évtizedben terjedtek el a nagy technológiai monopóliumok, az olyan platformok, amelyek a világ teljes népességének egy-egy szeletét képesek voltak leuralni. Ezek a platformok és közösségi médiák alapjaiban kezdték átrajzolni a társas kapcsolatainkat, közösségi nyilvánosságainkat, politikai rendszereinket.

A világunk ebben a tíz évben tehát egyenlőtlenebb, kaotikusabb és kilátástalanabb lett, társadalmaink pedig széttöredezettebbek. És miközben közösségi szorongásaink elaltatásában kiválóak a kor hegemónjai, a valódi problémák kezelésére még szándékuk sincs.

Ha mindezek elolvasása után valaki eltúlzottan sötétnek mondaná a lefestetett képet, igaza lenne.

Történt ugyanis rengeteg reménykeltő dolog is. Az arab tavasztól a megszorításellenes mozgalmakon át az idei év globális tüntetéseiig rengeteg példa mutatta, hogy az emberek igenis vágynak az igazságosságra és szabadságra. A MeToo hatására a történelemben még soha nem beszéltünk olyan nyíltan évezredes nemi hierarchiákról, mint napjainkban. A klímaváltozás elleni küzdelem fiatalok millióit mozgatja meg.

A gazdagok és hatalmasok évtizede magában hordozta, magában hordozza a változás csíráit. Amikor pár nap múlva a naptár 2020-ra vált, reménykedjünk, hogy a 20-as évek ezeknek a szárba szökkenését hozzák el. És reménykedjünk, hogy nem túl későn.

És ne csak reménykedjünk, tegyünk is érte!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.