2019. december 8., vasárnap

A BÁRSONYOS FORRADALOMRÓL HARMINC ÉV UTÁN, BÓNUSZ KORABELI HAVEL-BESZÉLGETÉSSEL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
2019.12.06.



  Mikor leomlott a Berlini Fal, a következő 
  dominó Prága & Pozsony volt, 
  értelemszerűen. Mesés férfiak kurblival, 
  seggstemplivel, villamosban trombitáló 
  tűzoltózenekarral, Allen Ginsberg Král 
  Majales-versével, ahol az amerikai   
  beatnik azt örökítette meg, hogy 1965-ben 
  prágai diákok Májuskirálynak 
  választották, harsányan ünnepelték, ám 
  nyüzsgött körötte a titkosrendőrség.

  Az ÉS-ben Széky János cikkezett a   

  magyarul Eszmélet (csehül Bez Vědomi, 
  angolul The Sleepers) című cseh HBO-
  sorozatról, melynek „sugárzása” november 17-re, pont a 30. évfordulóra esett. Számomra csak azért is érdekes, mert saját 1989 c. dolgozatomból fejlesztendő sorozattervről, melyhez a cseh és a román HBO beszállása is kellett volna, azért mondott le a magyar társszerv, mert a csehek már ezen dolgoztak.

1976-ban politikai okokból letartóztatták a Plastic People of the Universe nevű prágai beatzenekart, amire értelmiségi tiltakozóhullám söpört végig az országon, és a határokon túl is. Ez lett a Charta 77, ugye, és a magyar demokratikus ellenzék indulásának is ez a tiltakozás, és a két évvel későbbi „aláírás” a sarokköve.

A sorozat 1977-ben kezdődik, Angliában folytatódik, hisz a tengerbe zajló Británnia és Csehország között nem csak a tenger a közös nevező, legalábbis Shakespeare szerint, de a kései utód Tom Stoppard darabjából kihüvelyezhetően a Rock’n’roll is. Mondjuk a sorozatban semennyi rock sincs, csak hegedűművész főszereplőnő, Marie (szerepében a Kerekes Vica-klón cseh Tatiana Paulhofova), valamint a bőséggel használt szélfúvásban és baljós előérzetben gazdag nem-diegetikus zene, úgyis mint hangulati aláfestés és érzelmi támaszállat. Marie férje Viktor régi ellenzéki, kalandosan disszidálnak, rajta vannak az esztebákok (az StB – Sátny Bezpečnost/Állambiztonság – szóból), sőt.

Britek, szovjetek; nem Bond, hanem Smiley, nem Jezsov, hanem Andropov (mondjuk). Viktorról később persze kiderül ez-az, csehszlovák-brit-szovjet titkosszolgálati háromszögben élt hibernáltügynöki élet, aki az első évad végére még a KGB járszalagján rendszerváltott csehszlovák belügyminiszter is lesz...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.