2019. december 6., péntek

A HÁZTARTÁSOK TIZEDE CSAK UZSORAHITELHEZ JUTHAT - MINÉL KISZOLGÁLTATOTTABB VALAKI, ANNÁL ROSSZABBUL JÁR

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.12.06.


Az uzsorahitelezésnek kitett háztartások aránya 3 és 13 százalék között lehet, és elsősorban az észak-alföldi és észak-magyarországi megyékben koncentrálódhat – állapította meg a Magyar Nemzeti bank (MNB). Jövedelemi helyzet és foglalkozás szerint is vizsgálták a hitelezések jellemző formáit.

Kiemelt figyelmet érdemelnek azok a háztartások, amelyek megfelelő jövedelem hiányában kiszorulnak a formális hitelpiacról, és potenciálisan az uzsorahitelezés felé fordulhatnak – írta le legfrissebb Stabilitási jelentésében az MNB. Mint hangsúlyozták, az ilyen háztartások számát megfelelő adatok hiányában csak nagyságrendileg tudják megbecsülni.

Mikroszintű kérdőíves felmérés (EU SILC) alapján vizsgálták meg, hogy melyek a sérülékenynek tekinthető háztartások. Alapvetően azok, amelyeknél a bevételek nem fedezik a kiadásokat. Az így összeállított változók (ezeket szedtük össze az alábbiakban) szerint a jegybank úgy látja, hogy az uzsorahitelezésnek kitett háztartások aránya 3 és 13 százalék között lehet, és elsősorban az észak-alföldi és észak-magyarországi megyékben koncentrálódhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.