2019. december 6., péntek

ÉLETEM LEGROSSZABB NAPJA VOLT, AMIKOR REHABRA VITTEM A GYEREKEMET

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2019.12.05.


A ráckeresztúri rehabon külön csoportfoglalkozásokat tartanak a szülőknek, hogy tisztában legyenek, mivel jár a függőség. Sokszor ugyanis elbagatelizálják a problémát, vagy pont, hogy túlreagálják. De ami ennél is fontosabb cél, hogy maguk is fejlődjenek: ha ugyanabba a rosszul működő családi rendszerbe kerül vissza a gyerek, akkor szinte biztosra vehető a visszaesés. Ezeken a beszégetéseken döbbennek rá, miért kezdett el a gyerekük drogozni, és arra is választ kapnak, hogyan kezdhetnek új életet. A csoport olyan sorsközösséget jelent számukra, ahol megértő közegben beszélhetnek problémáikról.

Az irodában Dani, a ráckeresztúri tinirehab egyik lakója ült kisírt szemekkel. Az egyik mentor kérdezgette, hogy mi történt. Sosem látták még ilyennek a fiút, csapkodott, ütötte a falat. Nagy nehezen sikerült kihúznia belőle, hogy összeveszett a szüleivel. Mondd el nekik, hogy mit érzel, hogy rosszul esett neked, amit mondtak, ne csak dühöngj – tanácsolta. Végül egy viccel sikerült felvidítania a feldúlt kamaszt. (A cikkben szereplő gyerekek és szülők nevét kérésükre megváltoztattuk.)

A szülők kéthetente látogathatják gyerekeiket a rehabon. Érzelmileg felfokozott találkozások ezek, alig várják, hogy újra láthassák egymást: a szülők halálra aggódják magukat otthon, hogy mi lesz a gyerekükkel a rehab után, és azon kattognak, hol rontották el. A gyerekeknek sem könnyű: hónapok óta távol vannak szeretteiktől, miközben azon dolgoznak, hogy szermentes életet tudjak élni. Nem csoda, hogy ilyenkor egy-egy szerencsétlen mondat még bántóbb tud lenni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.