2019. december 4., szerda

A KORMÁNY MEGSZÜNTETNÉ A NEMZETI KULTURÁLIS ALAPOT, HOGY MÉG JOBBAN ELLENŐRIZHESSE A KULTÚRÁT

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2019.12.04.



„Kultúrstratégiai tanácsra” cserélné a kormány a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA) a kulturális törvényjavaslatként emlegetett salátatörvény elfogadásával az Artportal értesülései szerint.

A portál szerint az új tanács alá rendelnék a pénzeket, melyekkel jelenleg az NKA gazdálkodik, vezetői pedig ágazatonként egy-egy kiemelt intézményből kerülnének ki, és az emberi erőforrás-miniszter alá felügyelné.

Ahogy a lap írja, 1993-ban hozták létre az intézményt, hogy demokratikusan, a kultúra önkormányzó működése útján támogasson a szervezet kuratóriuma szerint érdemesnek talált művészeti és kulturális kezdeményezéseket, a mindenkori kormányzat által meghatározott költségvetéstől függetlenül, azonban közpénzből. Eredetileg a kulturális járulékból finanszírozták a támogatott projekteket, később az ötöslottó játékadójából.

A Nemzeti Kulturális Alap a 2010 óta tartó fideszes kormányzás alatt fokozatosan vesztette el kezdeti önállóságát. Ahogy a lap írja, kuratóriumában többségbe kerültek a Fekete György nevével fémjelzett Magyar Művészeti Akadémia (MMA, nem összetévesztendő a ketrecharcos küzdősporttal) tagjai, valamint a kormány delegáltjai, 2016 óta pedig a kormány, azon belül az EMMI felügyelete alatt áll.

Az NKA-t a Fidesz-éra előtt is vádolták azzal, hogy az uralkodó művészeti kánon ízlésének megfelelő művészeket, kulturális kezdeményezéseket támogat a rábízott forrásokból, azonban az intézményen keresztül rengeteg olyan projekt kapott támogatásokat, melyek egyébként források hiányában működésképtelenek lettek volna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.