2019. december 4., szerda

KOVÁCS ZOLTÁN: A SAJTÓNAK NEM FELADATA A HATALOM ELLENŐRZÉSE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.12.04.



Az IPS, vagyis az International Press Institute több szervezet bevonásával jelentést készített a magyar sajtó helyzetéről. A jelentésből pontosan kiderül az, hogy a magyar sajtó helyzete az Európai Unión belül egyedüli, hiszen ilyen szintű cenzúra és kormányzati propaganda egyetlen másik országban sem működik az EU területén. Noha a megállapítás szerint – mint azt egyébként persze mi is tudtuk – még nem zárnak börtönbe kritikus újságírókat, és az eltűnésükről sem kell beszámolni, ettől függetlenül nem túl rózsás a helyzet. Akit csak tönkre tudtak tenni, azt tönkre is tettek. Orbán meghagyott egy sor kritikusabb lapot mutatóba, hogy valamivel azért takarózhasson, ha megkérdezik tőle, mégis mit művelt a magyar sajtóval az elmúlt közel 10 évben. Az, hogy a HVG, a 24.hu vagy épp az Index még létezhet, Orbán Viktor kegyének köszönhető, hiszen a Népszabadság mintájára ezeket is simán eltaposhatta volna.

De nem tette, hiszen a többségében városi lakosság ezt vélhetően már nem tűrte volna. Elég volt az, hogy a megyei lapokat megkaparintsa, ezzel mosva a vidékiek agyát. Arról már nem is beszélve, hogy a köztévé mellett már nincs szüksége egyéb propaganda csatornákra sem (azért a Hír Tv áldásos tevékenysége sem elhanyagolható), hiszen annak költségvetését az egekig emelve magyarok millióihoz juttathatja el mondanivalóját. Magyarországon ma sajtószabadságról nem beszélhetünk, noha valóban vannak olyanok, akiket a hatalom bizonyos keretek között ugyan, de “élni” hagy. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne figyelnék minden lépésüket. A Népszabadságot is egyik percről a másikra gyilkolták le, sokan ezt sem látták jönni. Amit akkor megtettek, megtehetik bármelyik pillanatban, hiszen kétharmados hatalommal tényleg teljhatalmat kaptak, amivel élnek is elég sűrűn.

A jelentés tegnap délután jött ki, a Népszava viszont már reggel megszellőztette azt, és idézett is belőle. Több sem kellett Kovács Zoltánnak, azonnal a sajtószabadság egyértelmű példájának állította be ezt a tényt. Mármint azt, hogy a jelentés egyáltalán elkészülhetett és megjelenhetett. Olyan ez, minthogy én most leírhatom a gondolataimat szabadon, ezért Magyarországon sajtószabadság van. Az emberek egy része komolyan úgy hiszi, hogy a dolgok így működnek: ha nem tartóztatnak le a véleményemért, akkor szabadság van. Hát hogyne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.