2019. december 4., szerda

OLYAT LÁTOTT ORBÁN MAGYARORSZÁGÁN, AMILYET MÁSHOL MÉG NEM

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.12.04.


Magyarország helyzete nem kap annyi figyelmet, amennyit megérdemelne – véli a Nemzetközi Sajtóintézet igazgatóhelyettese, aki a tényfeltáró úton járt Budapesten. Varga Judit igazságügyi miniszter közben több tiszteletet vár az EU-tól. Egy brit történész pedig az érelmeszesedésben szenvedő NATO nyugdíjérettségéről beszél. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

Hat nemzetközi médiaintézmény közös megállapítása szerint Magyarország az Európai Unión belül példátlan módon elfojtja a független médiát, és ellenőrzés alá helyezi az újságírókat.

A minap a hat szervezet – köztük a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI), az Újságírókat Védelmező Bizottság (CPJ), illetve a Riporterek Határok Nélkül – közös tényfeltáró küldöttséget menesztett Magyarországra. Az út során szerzett tapasztalatokat összegző jelentésről a londoni székhelyű Reuters hírügynökség számol be, és azt ismerteti többek közt a New York Times.

Pellengérre állítás. De azon túl?

A dokumentum cselekvésre szólítja fel az EU-t – nem pusztán általánosságban, hanem konkrétan arra tekintettel, hogy a jövő héten az uniós országok kormányainak az EU-ügyekben illetékes tárcavezetői – az úgynevezett Általános Ügyek Tanácsa – év végi megbeszélést tart Brüsszelben, és azon a leköszönő finn rotációs elnökség kezdeményezésére – megvitatják a Magyarország ellen az Európai Parlament által megindított eljárást.

Az uniós alapszerződés sokat emlegetett hetedik cikke az európai alapértékek súlyos, módszeres megsértése, illetve veszélyeztetése esetén teszi lehetővé a fellépést valamely tagállam ellen – bár a teljesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy a pellengérre állításon túl, érdemi büntetés csak akkor lehetséges, ha abban az össze többi tagállam egyetért – márpedig ugyanilyen eljárás indult Brüsszelben Lengyelország ellen is, amiből következően Varsó és Budapest kölcsönösen megvétózhatja a másik elmarasztalását.
Példa nélkül álló egy EU-tagállamban

Mindenesetre most december tizedikén legalább napirenden lesz az európai értékek, a jogállamiság magyarországi helyzete. A hat médiaintézmény közös jelentése megállapítja: „A magyar kormány módszeresen lebontja a média függetlenségét, szabadságát és pluralizmusát. Eltorzítja a médiapiacot, és megosztja az ország újságíró közösségét. Olyan mértékű médiaellenőrzést valósít meg, ami példa nélkül álló egy EU-tagállamban”.

A Reuters tudósítása kitér arra, hogy Kovács Zoltán, a kormány kommunikációs illetékese Twitter-bejegyzésben utasította vissza a bírálatot. Azzal támasztotta alá a vádak tagadását, hogy a legnagyobb nézettségű tévécsatorna, a legolvasottabb hírportál és a legnagyobb hetilap egyaránt „világosan ellenzékpárti”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.