2019. december 23., hétfő

MIBE TEGYEM A PÉNZEM? - AZ ÁLLAM MÉG TÖBB MEGTAKARÍTÁSRA RÁTENNÉ A KEZÉT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.12.23.


Semmi nem zavarhatta meg idén a szuperállampapír szárnyalását, az év sláger befektetése egyértelműen ez volt. Ugyanakkor döbbenetes mennyiségű pénz, 11 ezer milliárd forint hever parlagon folyószámlán és készpénzben. Ezt nem sikerült az államnak megkaparintania, pedig nagyon akarta. Bankbetétben alig tartunk már megtakarítást. Az elérhető kamatok alapján jövőre is az állam viszi majd el a pénzünket.

Semmi nem kelhetett versenyre idén a júniusban elindított Magyar Állampapír Plusszal, azaz a szuperállampapírral. A piaci hozamok több tízszeresét fizető új állampapírral kettős kamatrendszert vezettek be az országban. A lakosság így nem a piaci szereplők számára elérhető, rendkívül alacsony, nulla közeli hozamokon tudja befektetni a pénzét, hanem egy évre – ha visszaváltja a papírt – 3,75 százalékot kap, öt évre pedig 4,95 százalék lesz az átlagos hozama.

Nem véletlen, hogy miközben a kormány 800 milliárd forintot akart idén a lakosságtól pluszban bezsebelni, ehhez képest október végéig ennek több mint a kétszeresét sikerült. Az MNB adatai szerint ugyanis szeptember végére 7400 milliárd forintra nőtt a lakosság kezében lévő állampapír-állomány, ami 9 hónap alatt 1630 milliárd forintos növekedés. Októberben pedig újabb 100 milliárdért vásároltak többet az emberek, mint mennyit visszaváltottak...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.