2019. december 3., kedd

ORBÁN KÉZBE VETTE A MAGYAR ÉLETET

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.12.03.


A magyar kormányfő az elmúlt évtizedben csaknem mindent az ellenőrzése alá vont Magyarországon, és a függetlenségéért még harcban álló bírói kar is veszíthet a rezsimmel szemben – erről ír a Reuters, meg a magyar-orosz gázüzletekről. Közben ismét menekültek fogadására kapacitálják Magyarországot, amiről pedig a Süddeutsche Zeitung számolt be.

A londoni székhelyű Reuters hírügynökség beszámol arról, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, miután fogadta az orosz Gazprom vállalat elnökét, közölte: a magyar kormány kész megkezdeni a tárgyalásokat az újabb, hosszútávú gázszállítási megállapodásról.

Magyarország jobboldali konzervatív miniszterelnöke, Orbán Viktor – teszi hozzá a Reuters – jónak és gyakorlatiasnak tartja az Oroszországgal ápolt kapcsolatokat. A most érvényes orosz gázszállítási megállapodás jövőre lejár. A hírügynökség kitér arra is, hogy az Európába szánt orosz gáz Ukrajnán keresztül történő szállításáról szóló megállapodás ez év december 31-én érvényét veszti, és az új ügylet egyelőre nem született meg, azt döntőbíráskodási eljárások mellett a Krím orosz bekebelezése is hátráltatja.

A Reuters visszautal arra, hogy a magyar külgazdasági és külügyminiszter októberben úgy nyilatkozott, mielőbb meg kellene építeni a Bulgárián áthaladó, Török Áramlat elnevezésű gázvezetéket, mert az pótlólagos szállítási útvonalat nyitna Magyarország felé. Azt is megjegyzi a tudósítás, hogy a magyar gáztározók teljesen feltöltve fogadják a telet.
Handó utóda

Egy másik, szintén budapesti keltezésű – és a New York Times internetes oldala által is átvett – tudósításában a Reuters beszámol arról, hogy Áder János államfő Senyei György Barnát, a Fővárosi Ítélőtábla polgári-gazdasági ügyszakos tanácselnökét jelölte az Országos Bírósági Hivatal elnöki posztjára az elkövetkező kilenc évre.

A hírügynökség ennek kapcsán olyan aggodalmakról ír, miszerint Orbán Viktor rátelepedhet a bírói függetlenségre. Ez a Reuters-tudósítás egyébként nacionalistaként minősíti a magyar kormányfőt. Orbán – olvasható a beszámolóban – az elmúlt évtizedben a magyar élet csaknem minden területét szilárdan kézbe vette, ami összetűzésekhez vezetett a nyugati nemzetekkel a jogállamiság tekintetében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.