2019. március 9., szombat

1%-OS ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLETEIM

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Róza néni
2019.03.09.


...1. Amennyiben egy adózó valamely egyháznak ajánlja fel az adója 1%-át, annak megkönnyítik a dolgát azzal, hogy immár úgymond örök életre eleget tud tenni effajta hitbéli kötelezettségének. Vagyis nem kell minden évben újból és újból foglalkoznia a felajánlással. Vagy másképp – ha netán mégis elfelejtené a drága adózó kitölteni a felajánló lapot, ily módon a valamikori kedvenc egyháza mégis be legyen biztosítva arra a bizonyos 1 %-ra. Mert ugye, az egyházak mindenek előtt! Ha viszont az adózó ezt mégsem akarná, pontosabban adott évben egyáltalán nem szeretne „bevett egyházat” támogatni, akkor most gondoskodnia kell arról, hogy visszavonja a korábban leadott bevallása szerinti nyilatkozatát – mondjuk, ha időközben kitért a hitéből.

2. Eddig a felajánlott 1% SZJA a civil szervezetek számára a felajánló anonimitása mellett történt. Most viszont, az 1% felajánlásakor meg lehet adni a támogató elérhetőségét, ily módon adva van a lehetőség arra is, hogy a civil szervezet hálás köszönetet rebegjen valamilyen formában az adózónak. Mondjuk úgy is, hogy annak egy része akár vissza is csoroghat valamilyen formában a feladóhoz? Évekkel ezelőtt volt egy olyan támogatási forma is, ami nevesítetten történt és az adókedvezményként történő érvényesítése csak akkor volt megengedett, ha nem történt ellenszolgáltatás a civil szervezet részéről. Most ez már nemigen számít, sőt…

Egy másik gyanúm pedig az, hogy az elérhetőség megadásával nyomon követhetővé válnak azok az elkötelezett hívők, akiktől netán elvárható adott alapítvány támogatása az 1%-os SZJA-ból.

Persze lehet, hogy csak én látok mindenféle döntés mögött valami turpisságot, meg keresem a logikát.

Amúgy meg a 2019-ben is érvényesen támogatható civil szervezetek listája ITT található, ha érdekel valakit. Csak ezek kapják meg a felajánlott 1%-ot. Aki nem akarja, hogy ne az állam költse el ezt pénzt, valamint, hogy kárba se vesszen, az figyeljen oda az adóbevallása benyújtásakor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.