2019. március 9., szombat

DER STANDARD: ORBÁN EZT ELBALTÁZTA, DE AZÉRT MÉG PRÓBÁL LAVÍROZNI - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.09.


- Hogy elkerülje a nyilvános megszégyenülést a magyar kormányfő még a kizáratás előtt elhagyni készül az EPP-t, de ezért még megpróbálkozik a zsarolással;

- Orbán még fölül is kerekedhet a Néppárton, már ha a populisták pártok jól szerepelnek az európai választáson és képesek lesznek összefogni;
- O1G - azaz Orbán egy géniusz, nem akad párja a világban - populizmusban!

FT

Töréspontig jutott Orbán Viktorral a CDU viszonya, a német pártnak most arról kell határoznia, hogy túlad-e az engedetlen magyar vezetőn. Ám Orbán a korábbi szívélyes viszony után tehertétellé vált a CSU számára is, és a konfliktus most azzal fenyeget, hogy törést okoz az Európai Néppártban. Ennélfogva a Fidesz kénytelen azzal szembesülni, hogy kidobják az EPP-ből. Az uniópártok véleménye keményedik és ez döntő lehet a március 20-i szavazáskor. A kereszténydemokraták elnöke azzal a nehéz választással került szembe, amit elődje, Merkel igyekezett elkerülni, hiszen a kancellár 18 éven át próbálta egyben tartani a konzervatívokat.

Pártja azonban a határozott retorika ellenére továbbra is bizonytalan, mert attól tart, hogy a kizárás felhozza a jobboldali, populista erőket éppen a választások előtt. Egy német vezető azt kérdezi: „Rendben, kidobjuk, de mi jön azután?” Merthogy a Fidesz összeállhat az EU-ellenes tömörülésekkel. Vagy ahogy egy CDU-s képviselő megfogalmazta: egy ilyen lépés csakis a baloldalnak és a szélsőjobbnak jönne kapóra. És mivel Webernek szüksége lehet a magyar szavazatokra a Bizottság elnöki tisztének elnyeréséhez, egy bennfentes szerint valószínűleg csak felfüggesztik a párt tagságát. Akkor a Fidesz idővel visszatérhet a pártcsaládba, ha nem támadja állandóan Brüsszelt.
Az összeállítás idézi Milan Nicet, a Német Külkapcsolati Tanács elemző intézet szakértőjét, aki szerint Orbán arra épített, hogy a bajorok ismét mellé állnak, de elszámította magát, mert nem értette meg, hogy a CSU és a CDU most jobban összezár, mint tavaly. Azon kívül azt sem fogta fel, hogy a bajoroknál sokan immár tehertételnek tekintik a Fideszt.

FAZ

Szorul a hurok Orbán Viktor körül a Néppártban, de a magyarok maguk akarják eldönteni, hogy menjenek-e. A kormányfő ezúttal már nyilvánosan is kifejtette véleményét és csatlakozott azokhoz, akik azon vannak, hogy a Fidesznek új szövetségeseket kell keresnie az EPP helyett. Orbán persze nem ment olyan messzire, mint pl. a Magyar Nemzet kommentárja, de ő is úgy látja, hogy a törésvonalat a bevándorlás képezi. Szerinte a konzervatívok között vannak, olyanok, akik migránsokat hoznának be Európába és ily módon kevert lakosságot szeretnének. Ezzel szemben a magyar párt igyekszik megvédeni a keresztény kultúrát és a határokat. A magyar véleményt osztja a PiS, a párt egyik EP-képviselő a minap kijelentette, hogy ők nagyon örülnének, ha a magyarok az ő frakciójukba ülnének át. Csak persze előbb-utóbb felvetődne közöttük, hogy teljesen másként ítélik meg az Oroszországhoz fűződő viszonyt.

Die Welt

A Néppárt ugyan hosszú időn át óvakodott a nyilvánosság elé vinni a jogállam körüli vitáját Orbán Viktorral, ám az ügy pár napja rendkívül kiéleződött, így a magyar politikus most a B tervet mérlegeli. Ezért lehet, hogy nem is lesz sem kizárás, de még felfüggesztés sem, mert a Fidesz már előbb veszi a kalapját. Budapesten – Weber ultimátuma után – kettős taktikát alkalmaztak. A miniszterelnök egyfelől úgy jelent meg, mint az EPP hűséges híve, aki maradni szeretne. Másfelől viszont a kilépéssel fenyegetőzik és kilátásba helyezi, hogy erős jobboldali tömb alakul a következő Európai Parlamentben. A három feltétel kapcsán szavakban nem hajlandó semmilyen kompromisszumra, de pl. bejelentette, hogy leszedik a Juncker-plakátokat. És nem lesznek újak sem – Timmermans és Soros fotójával.

Egyelőre nem lehet tudni, mi lesz a CEU-val, de lehet, hogy Weber ez ügyben egyáltalán nem tette olyan magasra a lécet, ahogyan az látszik. A Daul elnöknek küldött levélben a frakcióvezető ezt a kikötést csak úgy említi, hogy tisztázni kell az egyetem maradásának jogi kérdéseit. Azaz nincs szó amerikai képzésről és diplomákról. Vagyis elképzelhető, hogy a magyar kormány megmondja, hány kurzust kell indítani a tengerentúlon és utána aláírja a keretmegállapodást New York Állammal. Orbán számára a legkeményebb dió, hogy kérjen bocsánatot, de senki sem tudja, miből is álljon a mea culpa. A már említett Weber-üzenetben erről csak az áll, hogy a politikus ismerje el: ártott a Néppártnak. Szóval itt elég széles az értelmezés lehetősége.

A következő napok mutathatják meg, hogy a két fél közül melyik hátrál meg: Orbán vagy Weber. Utóbbi már felhígította követelését, amikor kifejtette, hogy a Fidesznek kell jeleznie, hová kíván tartozni. Azaz innentől kezdve akár kiindulási pontnak is lehet tekinteni a feltételeket, így az elvezethet a kompromisszumhoz. Hogy mennyire lehet/kell komolyan venni a kilátásba helyezett magyar kiválást, nos, ez ügyben az újság idézi a legutóbbi felmérést, miszerint a két euroszkeptikus frakció együtt több mandátumot szerez, mint a Néppárt. Vagyis akkor az igazi kérdés az, hogy ki fenyeget kit?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.