2019. október 19., szombat

VÁLSÁGOS HAZATÉRÉS: „NE LÁSSANAK SÍRNI”

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.10.19.


A hazatérő kivándorlók körében is bőven akadnak olyanok, akik válságos helyzetben találják magukat és akár szegénységgel, elszigeteltséggel, ne adj isten hajléktalansággal kénytelenek szembenézni.

Mint oly sok mindennel a határátkelés témakörében, Magyarországon ezzel sem nagyon foglalkoznak (bár mostanában akadnak a hazatérőkkel foglalkozó kutatások), ám semmi okunk feltételezni, hogy a visszatérő magyarok más helyzetben lennének ilyen szempontból, mint más ország polgárai.

A különbség az, hogy például Írországban komolyan foglalkoznak a kérdéssel, nemrég jelent meg például a kormányzati támogatással működő ügynökség, a Crosscare jelentése (itt olvasható el teljes egészében).

Ebben részletesen foglalkoznak a tervek nélkül, adott esetben személyes válsághelyzetben hazatérőkkel, akik között akadnak, akiknek a munkanélküliséggel, komoly egészségügyi problémákkal, családon belüli erőszakkal, függőséggel kell szembenézniük.

„Alig vártam, hogy elhúzzak innen”

A jelentés kiemelte, hogy a hazatérők számára a család sokszor nem csak a hazatérést, de első körben a külföldre költözést is kiváltó ok.

„Alig vártam, hogy elhúzzak innen. Nem volt már hely otthon, megházasodtam és így le tudtam lépni” – mesélte egyikük.

Ami érdekes, hogy a felmérés szerint akadnak olyanok, akik hazatérve inkább nem is lépnek kapcsolatba a családdal, vagy a barátokkal, attól tartva, hogy kudarcnak ítélik majd a hazatérést, pláne, ha az személyes válsághelyzettel párosul...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.