2019. október 19., szombat

KÁROLY BÁCSI ÉS A BUDAFOKI ÖNKORMÁNYZAT: LAKHATÁS, JÓLLÉT, MENTÁLIS EGÉSZSÉG

MÉRCE
Szerző: FEHÉR TIBOR DÁNIEL
2019.10.19.


„A lakhatás önmagában pozitív változást segít elő a korábban fedél nélkül élő felnőttek mentális egészségében” – szögezi le a Journal of Community Psychology folyóirat novemberi számának egy új kutatása. [1] Az eredmények magyar környezetben kifejezetten érdekesen csengenek. Tovább erősítik azt a szakértők és aktivista csoportok által egybehangzóan állított véleményt, hogy elsőként lakhatást és támogatást kell nyújtani a sérülékeny csoportoknak, és arra is ráirányítja a figyelmet, hogy a magyarországi gyakorlat gyakran ezzel ellentétes. Nézzük például a budafoki ügyet, ahol H. Károly esetében pont ennek az ellenkezőjét sikerült tenni. Nem elég, hogy Budafok-Tétény Önkormányzata pont hajléktalanná tett egy idős urat, de Karsay Ferenc polgármester úr – akit október 13-án újraválasztottak, noha a Fidesz a közgyűlési többséget elvesztette – még el is szabotálhatta az utólagos támogatás lehetőségét.

Hogyan hat a lakhatás az ember mentális jóllétére?

A mostani kutatás is aláhúzza a szemléletváltást: elsőként lakhatásra van szükség, ennek eredménye egyebek mellett a pszichológiai stabilitás megerősödése. Szemben a hagyományos, lépcsőzetes modellel, mely először együttműködést, betegségtudatot, megerősödött önmagáról való gondoskodást stb… vár el. Nem a gondozási folyamat végén jelenik meg a támogatott lakhatás.

Elsőként lakhatás és nem csak lakhatás: azonnali, tartós lakhatás mellett olyan segítő/ gondozási szolgáltatásokat lehet nyújtani, melyek mára bizonyítottan növelik a mentális jóllétet.

Amikor azt olvassuk, hogy „Budafok-Tétény Önkormányzata megfosztott az otthonától és egy soroksári hajléktalanszállóra vitt egy 79 éves, tartósan beteg budafoki férfit”, akkor fényévekre vagyunk ettől. Miközben a szakirodalom[2] egyértelművé teszi: idős korra hangsúlyozottan jelentőssé válik a kapcsolat az egészség és a lakhatás között, a környezeti változások fokozott sérülékenységet jelentenek. Sőt: kevés tényező határozza meg olyan erősen az időskori jóllétet, mint a lakhatás.[3] [4]...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.