2019. október 19., szombat

LENDÜLETBEN A LENGYEL ILLIBERÁLISOK – KACZYŃSKI BEFEJEZHETI ULTRAKONZERVATÍV FORRADALMÁT

ÁTLÁTSZÓ / VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2019.10.18.


Folytathatja a Jog és Igazságosság (PiS) pártja Lengyelország kormányzását, de a magyarországi kétharmados minta nem valósult meg – így szavaztak a lengyel választópolgárok a hétvégi országgyűlési választáson. A voksolás utáni első reakciókat, a PiS győzelmének okait, és az új kormány várható lépéseit foglaljuk össze cikkünkben.

Pontozással, de nem kiütéssel nyerte meg a jelenleg is kormányzó ultrakonzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártja a 2019. évi lengyelországi országgyűlési választásokat. Sokak szerint az 1989 óta legfontosabb parlamenti választáson a demokratikus rendszerváltás óta most mentek el legtöbben szavazni. A lengyelek hosszú sorokban vártak a szavazásra, a részvételi arány 61 százalék feletti volt. A kormánypárt és az ellenzéki pártok is megszólítottak új szavazókat.

A PiS kétmillió emberrel növelte szavazótáborát, ugyanakkor az ellenzék összességében több szavazatot kapott, mint a választásokat megnyerő PiS. A látszólagos ellentmondás feloldása a lengyel választási rendszerben rejlik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.