2020. január 7., kedd

A FELCSÚTI FÉNYÁGY

KOLOZSVÁRI SZALONNA -  VENDÉG
Szerző:  PANDULA DEZSŐ
2020.01.07.


A mini futódombon innen és túl, ahol a kurtafarkú kismalac túr, volt egyszer egy Sosemvolt. Volt néki egy barátja is, a Senki. Ez a jónevű senki hol volt, hol nem volt, de ez a változatossága elég volt ahhoz, hogy megalapozza a kapcsolatát Sosemvolttal.

A község, ahol laktak, különben békés hely, művelt lakói elégedetten élik mindennapjaikat. A cápátlan műtó vizét játszi szél fodrozza. A műsziget helyes kis hídon is megközelíthető. Híd a munkátlanság világába. Bár lakik ott olyan ember is, aki a vízen is tud járni. A kunkori kisvasút keskeny nyomközű pályáján vidáman zakatolnak a Nyíregyházáról megvédett – MK 48-as mozdony húzta – személykocsik.

Kijutott nekik az uniós támogatásokból, dől, csak dől oda az a rengeteg mindenféle. Úgy vannak ezzel, mint az időjárással: nem tehetnek ellene. Csak az előljárók, na ők aztán le se tudják hajtani a fejüket, szűntelen emészti őket a gond, hogy mitévők legyenek azzal a temérdek pénzzel.

A helybéliek nem szeretik a nem helybélieket. Kivéve ha a Puskás Akadémia meghívottjai, a Pancho Aréna drukkolói meccs idején vagy maga Böjte Csaba, böjtelő havában és azon kívül is. Utálják, ha a másmagyarok ottan filmet és szemet forgatnak, fényképeznek. Nem is értik most már, hogy fényképező aparát helyett miért nem a fényt képező fényággyal a hátukon közlekednek az ámuldozó turisták és a kákán is csomót kereső firkászok. Köztudott: ki mint veti fényágyát, úgy alussza tényálmát.

Kiderült ugyanis, hogy nekik már az is van. Flancos fényágy. Egy utazásszervező cég önzetlen jóvoltából. A Nagy leleplező, Hadházy Ákos független képviselő lebbentette fel a fátylat arról az ügyletről, melynek keretében a repülőjegyek értékesítésével és autóbérléssel foglalkozó Tensi Aviation Kft. 8,75 millió forintot kapott a GINOP keretén belül az „gyógyágy beszerzése” című projektjére. Melyből az is kiderül: „a felcsúti sportélet fejlesztésére használják a beszerzett eszközt”.

A programban gazdaságfejlesztésre és innovációra lehetett pályázni EU-támogatásért, a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása céljából. Ez világosan megmagyarázza, miért épp ez az utaztató iroda és miért pont a világszínvonalú felcsúti sportélet a kedvezményezettjei a sikeres pályázatnak. Nem volt elvárható, hogy Sosemvolt és Senki polgárurak legyenek szereplői ennek a sci-fibe illő esetnek. Ők különben sincsenek, ha nem akarják...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.