2020. január 8., szerda

A KÖZSZOLGÁLATI MÉDIAKURATÓRIUM HÁROM TAGJA IS TILTAKOZOTT A SZÉLSŐJOBBOLDALI SIKLÓSI BEATRIX KOSSUTH RÁDIÓS KINEVEZÉSE ELLEN

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2020.01.08.


Tegnap derült ki, hogy a korábban a Média1 blog tényfeltáró cikkei nyomán összeférhetetlenségi botrányba keveredett igazgató, Mucsányi Marianna távozása után Papp Dániel, az MTVA igazgatója a szélsőjobboldali, antiszemita és homofób nézeteiről ismert, addig az M5 csatornáért felelős Siklósi Beatrixot nevezte ki a legfontosabb közszolgálati rádió, a Kossuth élére.

A döntés nagy hullámokat vert, most pedig a közszolgálati médiakuratóriumba kinevezett három tag, Debreczeni József, Kránitz László és Silhavy Máté is közös nyilatkozatban szólaltak fel a döntés ellen.
A Média1 által ismertetett kommünikében úgy fogalmaznak, Siklósi „a legkülönfélébb fórumokon tett gyűlölködő megnyilvánulásokat, […]” és azt is hozzátették, a történelmi egyházak 2014-ben közös nyilatkozatban határolódtak el személyétől, úgy fogalmazva: „személyét elfogadhatatlannak tartjuk. Nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására.”
Pedig a Kossuth Rádión a nemzetiségi magazinokon kívül éppen a vallási, egyházi magazinok szerkesztése is Siklósi Beatrix felügyelete alá fog tartozni.

A kuratórium tagjainak levelére válaszolva Balogh László a Közszolgálatai Közalapítvány kuratóriumának Fidesz által delegált elnöke inkább Debrecezenit, Kránitzot és Silhavyt bírálta megfogalmazott véleményük miatt, valamint azt hangsúlyozta, a különvélemény semmilyen hatással nem lehet a kinevezésre. Hangsúlyozta, szerinte a tiltakozók „nem mélyültek el a médiatörvényben” sem, valamint azokat ellenzéki frakciók delegálták a testületbe.

A régóta a jobboldalhoz köthető, és régóta a magyar közmédiában dolgozó Siklósi először a kétezres években akkor kavart nagy botrányt, amikor az MTV 1-es csatornáján sugárzott Éjjeli menedékcímű műsorába 2003-ban meghívta David Irving ismert brit antiszemita politikai figurát is, aki ott azt a véleményét hangoztatta, hogy az 1956-os magyar forradalom a „zsidó hatalom” ellen kitört „antiszemita lázadás és pogrom” volt. A botrányos interjú után műsorát a televízió akkor megszüntette...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése