2020. január 18., szombat

A NEW YORK TIMES UTÁN AZ EURONEWS IS UTÁNAJÁRT A TERMŐFÖLDMUTYINAK MAGYARORSZÁGON

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2020.01.17.


A gazdák közül van, aki belehalt a csalódásba, mások felszámolták a gazdaságukat, sokan legeltetés helyett egész éven át fedett karámban kénytelenek tartani a megmaradt állataikat – ezt tapasztaltuk novemberben, amikor négy évvel a föld nélkül maradt hortobágyi gazdákról szóló riportunk után az Euronews riporterével visszamentünk a helyszínre. A problémákat azóta sem sikerült orvosolni, a helyiek egyértelműen a földárverésekről szóló Ángyán-jelentésekben foglaltakat erősítik meg: nem a helyi gazdálkodók, hanem a jó politikai kapcsolatokkal bíró, sokszor a mezőgazdasággal még csak köszönőviszonyban sem lévő, a földterületektől gyakran távol élő, tehetős emberek jártak jól az állami termőföldek újraosztásával.

Az állami földbérletekkel kapcsolatos visszaélésekről korábban a nyilvánosság előtt, az Átlátszó 2015-ös riportjában is felszólaló gazdák közül van, aki ma már nem nyilatkozik a sajtónak, mivel szerinte annak idején emiatt kapott rendszeres adóhatósági ellenőrzéseket.

A nyilvánosságot – egyéb remélt megoldás híján – ma is vállaló, föld nélkül maradt hortobágyi gazdák azt mondják, hogy a helyzet 2015 óta még rosszabb lett, az általuk akkor a földbérletek újraosztása kapcsán kifogásolt igazságtalanságokra, szabálytalanságokra azóta sem kaptak jogorvoslatot. Nem tudnak semmit a területeket bérbe adó nemzeti park által korábban beígért ellenőrzésekről, a bérleti szerződések felülvizsgálatáról sem. Ezekről mi is feltettünk a kérdéseinket az agrártárcának és a Hortobágyi Nemzeti Parknak, de a válaszukat egy hónapja hiába várjuk.

Öt éve legeltetés nélkül, csak a fedett karámban tartja a 300 tehenét a 2015-ös riportunkban nyilatkozó egyik gazda, Bajkorné Tóth Erika. Ezt a gazdaságot 24 éven át – akkor még 170 hektáron, 500 marhával – az édesapja, a 2015-ben még az Átlátszónak is nyilatkozó Tóth József vezette a nemzeti parktól bérelt területen, de öt évvel ezelőtt, a földbérleti szerződések váratlan, és a korábbi bérlők által sok ponton kifogásolt felmondása után a férfi megbetegedett, és néhány hónappal később meghalt. A lánya folytatta a gazdálkodást a meglévő állatok miatt, és más megélhetés híján...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.