2020. január 20., hétfő

AZ ÉN HETEM: PÉTERFY GERGELY A BÖRTÖNNÉ LETT ORSZÁGRÓL

HVG360
Szerző: PÉTERFY GERGELY
2020.01.19.


Sorozatunkhoz öt írót kértünk fel: írjanak arról, miként élték meg az elmúlt hetet. Egy megkötésünk volt csupán: adunk öt kulcsszót, ezeknek valahol fel kell bukkanniuk ebben a szubjektív visszatekintésben. Ezen a héten Péterfy Gergelynek a következő szavakból kellett ihletet merítenie: centi, börtön, sorcsere, káosz, ártatlanság.


Kulcsszavak

Centi (Egy centire voltunk attól, hogy kilépjünk a Néppártból – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjúban. Csütörtökön az Európai Parlamentben ugyanis a néppárti képviselők többsége is megszavazta a Magyarország ellen indított hetes cikk szerinti eljárásról szóló határozatot.)

Börtön (Felfüggesztik az elítélteknek a rossz börtönkörülmények miatt megítélt kártérítések kifizetését. Közben kiderült, hogy titokban vonult börtönbe a volt fideszes országgyűlési képviselő, Mengyi Roland, akit szeptemberben négy év letöltendőre ítélt a bíróság. A hírek szerint a kecskeméti börtönt, aki megkezdte büntetése letöltését, egyesek egyenesen „szanatóriumnak” nevezik.)

Sorcsere (Vlagyimir Putyin évértékelő beszéde után lemondott a teljes orosz kormány. Az új miniszterelnök az adóhivatal volt vezetője. Azt mondják róla, ő már az új generáció tagja. Lemondott a héten az ukrán kormányfő is.)

Káosz (Totális a zavar az Emberi Erőforrások Minisztériumának környékén az új (vagy nem új) nemzeti alaptanterv bevezetésével kapcsolatban. A hvg.hu információi szerint most legalább hat esélyes NAT-szövegváltozat vár jóváhagyásra. Ez nem hat egymással versengő szöveget jelent, hanem azt, hogy az anyag néhány vitás része többféle szakmai megközelítésben készült el és a kormánynak kell eldöntenie, melyik legyen a végleges.)

Ártatlanság (Elkezdődött Simonka György fideszes politikus és 32 vádlottársának pere. Az előkészítő ülésen az ügyész arról beszélt, Simonka György volt a hálózat irányítója, olyan hálózatot hozott létre, mellyel uniós és hazai költségvetési pénzzel éltek vissza. A vád szerint 1,4 milliárdos kárt okoztak. A vádlottak padján ül Simonka felesége is. A politikus ártatlannak tartja magát.)
...
Nem is tudom, láttam-e már ilyen szürke januárt. A kertünket a saját kandallónk füstje tölti meg szmoggal, jó kis archaikus, fafűtésű szmog, mint egy középkori városban egy Brueghel-képen ott hátul fent, a bal sarokban. Soha nem volt még ilyen mozdulatlan a levegő a kisoroszi kertben. A két folyóág közötti szigetspiccen tényleg mindig fúj a szél, a fák is mind nyugatról keletre dőlnek, a fő szélirány szerint. Most meg semmi, egy centit sem mozdul a levegő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.