2020. január 7., kedd

AZT CSINÁLNAK A PÉNZÜNKKEL, AMIT AKARNAK

KLUBRÁDIÓ / ESTI GYORS
Szerző: DÉSI JÁNOS
2020.01.06.


Valaki szóvá tette, hogy milyen az már, hogy az utánpótlás nevelésre szakosodott Felcsút most Ukrajnából vett egy elég közepes játékost, havi hárommilliós fizetéssel. Erre a főkegyúr egy igen derék módon fizetett tótumfaktuma azt felelte, hogy elmúltak azok az idők, amikor egy magáncégnek dirigálni lehetett – ők azt csinálnak a pénzükkel, amit akarnak. És praktikusan ennek a tótumfaktumnak igaza van ... A lopás hatalma – Dési János jegyzete.

A német közszolgálati televízió érdekes módon nem arra szakosodott, hogy milliárdszám csalja el az adófizetők pénzét és juttassa jelentős részt abba a zsebbe, amit az egyszerűség kedvéért Mészáros Lőrincnek hívnak – miközben persze tudjuk, hogy a pénztár gazdája azért mégsem a kiváló képességű gázszerelő.

Szóval, a német ARD egy elég alaposnak tűnő beszámolót közölt arról, hogy milyen visszaélések folynak a nemzetközi súlyemelő szövetségnél. Millió dollárok, megvesztegetett doppingellenőrök és a többi. Természetesen az ártatlanság vélelme még egy súlyemelőt is megillet – ne törjünk elhamarkodottan pálcát felettük. Lehet, hogy minden a legnagyobb rendben, csak éppen igaztalanul vádolnak régi motorosokat. Mondanám, hogy majd meglátjuk.

De azért ne feledjük, nemcsak Magyarországon üti fel a fejét a korrupció időnként, hanem az olimpiai mozgalom nemes eszméje mögött is rendszeresen felsejlik, hogy egyesek miként markolnak bele a kasszába – miként hagyják magukat megvesztegetni – majd általában csak annyi dolog történik, hogy egy év múlva még nagyobb ajándékokkal – khhm – kell kedveskedni a NOB derék tagjainak, hogy tudják, hová kell a következő olimpiát szervezni. Hasonlóan a nemzetközi fociszövetségekhez. Hát van ilyen, édes istenem, két gól között eltűnik pár százezer dollár. Mi van abban? Csak zörögjön az a háló.

Persze, ha a magyar foci kicsit elmaradozott a világ élvonalától – hogy így fogalmazzunk – azért a pénzek újraelosztásában igencsak jól áll. Kedvencem a Felcsút és vidéke, ahová a pénzt be kell fizetni, ha egy jó kis állami megrendelésre vágysz, vagy csak a felsőbbség jóindulatát szeretnéd megvásárolni. Bizonyíték persze erre sincs, éppen úgy, mint a súlyemelő szövetség gyanús ügyeire. Az meg bizonyítéknak azért kevés, hogy tessék összevetni a Felcsútra befizetők listáját mondjuk a nagy állami megrendelésekkel büszkélkedőékkel. Nyilván vannak efféle véletlenek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.