2020. január 17., péntek

KÁSLER HÁTA MÖGÖTT KÉSZÜLT EGY MÁSIK NAT

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2020.01.17.


A kormány december 18-án ugyan elfogadta az új Nemzeti alaptanterv (NAT) koncepcióját, de bizonyos fórumokon egy másik változat terjed, ami sok zavart okoz. Ezt az Emmi köznevelési államtitkársága ollózta össze egy 2012-es változatból és az új NAT-ból. Úgy tudjuk, a "másik NAT" létezése Kásler Miklós minisztert is meglepte, az emiatt kialakult feszültség is késlelteti az anyag közzétételét.

Tavaly decemberben jó nagy volt a kavarodás a készülő Nemzeti alaptanterv (NAT) körül. Gulyás Gergely egy Kormányinfón azt mondta, nem lesz új NAT, csak több ponton módosítják a tantervet. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete emiatt bírálta a kormányt, és követelte Kásler lemondását, mire az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy olyan közleményt adott ki, hogy igenis lesz új NAT, ami jelentős változásokat fog hozni 2020. szeptember elsejétől.

Az Emmi dörgedelmes közleménye ugyan úgy fogalmazott, hogy "újabb politikai támadást indított az ellenzék és az ellenzék által előretolt PDSZ-elnök", de információink szerint az Emmiben is tisztában voltak azzal, hogy a probléma náluk, a minisztériumon belül van.

EKKOR DERÜLT KI UGYANIS, HOGY KÉT NAT-VERZIÓ LÉTEZIK. AZ EGYIKET TÁRGYALTA ÉS ELFOGADTA A KORMÁNY, A MÁSIKAT PEDIG AZ EMMI KÖZNEVELÉSI ÁLLAMTITKÁRSÁGA KÉSZÍTETTE ÉS KÖRÖZTETTE KÜLÖNBÖZŐ FÓRUMOKON.
Nem volt elég nemzeti?

A történet onnan indul, hogy 2017-ben Csépe Valéria akadémikus, pszichológus professzor egy közel száz pedagógiai szakértőből, pszichológusból és gyakorló tanárból álló csapat bevonásával kezdett el kidolgozni egy új alaptantervet. Az első tervezetet 2018 szeptemberében hozták nyilvánosságra, az anyaghoz mindenki hozzászólhatott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.