2020. január 29., szerda

KILÉPÉS TÁVOZÁS NÉLKÜL – MI FOG VÁLTOZNI A JANUÁR 31-EI BREXIT UTÁN?

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2020.01.29.


Az elmúlt három és fél évben a brit belügyek és a világpolitika felett obskurus témaként lebegő brexit előzményeiről, a népszavazásról, a brexitviták közvetlen hatásairól, sőt talán még az Egyesült Királyság és az Európai Unió válásának vélt és valós hosszú távú következményeiről is többet tud az állampolgárok többsége, mint arról, hogy mégis mi fog történni január 31-én, a brexit immáron tényleges bekövetkeztének napján. Aligha ez lesz ugyanakkor a nap, amikor a szétválnak a szigetország és az Unió útjai. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy miért nem, és miben lesz mégis más a január 31-ei nap, mint a többi.

Noha a britek útja a kilépés felé a decemberi, az eddig is kormányzó konzervatívoknak immáron kényelmes parlamenti többséget hozó választás óta minden korábbinál simábbnak tűnik, az már most látszik, hogy bizony sok víz fog lefolyni a Temzén addig, amíg a tényleges brexit megtörténik.

A január 31-es kilépési dátumra – amelyen lényegében az Egyesült Királyság az EU-s jogalkotásból és politikai intézményrendszerből száll ki – az EU még október végén bólintott rá, és bár a kilépési procedúra a brit belpolitikai viták miatt már addigra is rétestészta hosszúságúra (három és fél évesre) nyúltak, a pénteki kilépésnek már egyik fél sem vetett gátat.

Nulladik lépésként arra viszont még mindenképpen szükség volt, hogy Boris Johnson brexitjavaslatából hatályos törvény is legyen. A kormánypárt ezt három hete könnyedén áttolta az alsóházon, és bár a lordok kisebb módosításra visszapasszolták az előterjesztést, komolyan ez sem akadályozta a 80 fős tory többség akaratát a parlamentben. Végül aztán múlt csütörtök este emelkedett törvényerőre a Withdrawal Agreement, miután a parlament által elfogadott egyezményt II. Erzsébet királynő is jóváhagyta.

Nézzük tehát, mi fog történni pénteken, miután az Egyesült Királyság a maga részéről törvényben rögzítette saját EU-tagsága megszűnésének feltételeit, amivel felhatalmazza a kormányt a további tárgyalásokra az Unióval.
- Formálisan nem lesz többé uniós tag az ország.
- Megszűnik a brit képviselők mandátuma az Európai Parlamentben, és nem lesznek többé egyesült királyságbeli tagjai az EU politikai intézményeinek.

- Elkezdődik az úgynevezett átmeneti időszak, amely 2020. december 31-éig tart – valójában ezzel veszi csak igazán kezdetét a brexit tárgyalások folyamata.

A fentieken kívül igazán konkrét látszata nem igazán lesz annak, hogy a britek ezen a szent napon hagyják el az Európai Uniót. Londonban olyan szimbolikus aktusok emlékeztethetnének még a nagy eseményre, mint hogy Boris Johnson beszédet mond a kilépés alkalmából. Szóba került az is, hogy a miniszterelnök közösségi finanszírozás segítségével tenné lehetővé a felújítás alatt álló londoni parlament toronyharangjának, a Big Bennek a megszólaltatását, erről a nem kevéssé provokatív gesztusról azonban végül lemondott a kormányfő. Cserébe éjfélkor egy visszaszámlálást vetítenek majd a Downing Street 10. falára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.