2020. január 9., csütörtök

LAKNER: MÁR NEM ELÉG A MIGRÁNELLENESSÉG ÉS A REZSICSÖKKENTÉS A FIDESZTŐL

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.01.08.


Több olyan fontos téma - a nők helyzete, a fiatalok megszólítása és a klímavédelem - is van, amelyről a Fidesznek valami újat kellene kitalálnia, valamit mondania kellene, mert az már nem elegendő válasz, hogy éppen alagutat ásó migránsoktól védik a határt vagy beígérnek egy újabb rezsicsökkentést. Lakner Zoltán politológussal beszélgettünk, aki szerint a családon belüli erőszak ügyében sincs koncepció, csak bedobta a kormány a büntetőjogi szigorítást, mert arról is lehet jó videót csinálni.

Lakner Zoltán politológus, politikai elemző érkezett a Reggeli személlyel. Arról kérdeztük, szerinte képes lesz-e a Fidesz einstandolni azokat a témákat, amelyekben az ellenzék sikeres.

A gyöngyöspatai kártérítésre adott kormánypárti médiareakciótól indultunk. Lakner Zoltán szerint a romakérdést is lehet másképpen értelmezni, nem jogokról meg oktatásról beszélni, hanem arról, hogy van egy nyugalom, amely a többé-kevésbé rasszista érzelmű vagy nem cigánybarát többségnek megfelel, csönd van, nincs ugrabugrálás, és akkor jön egy jogvédő szervezet, amely bíróságra visz egy emberi jogsérelmi ügyet (ez esetben a diákok szegregációját), és ez a szervezet lesz a békebontó, a kormány pedig a status quo védelmezőjének szerepében tűnhet fel. Ezt össze lehet kapcsolni a szuverenitás védelméről szóló frázisokkal, és Lakner szerint nagyon fontos, hogy be lehessen illeszteni bármit a meglévő kommunikációs keretekbe.

A populista-nacionalista mozgalmak mindig a csendes többségre hivatkoznak, pedig valójában sokszor ők a hangos kisebbség. De vannak olyan témák, amelyekben tényleg át tudnak nyúlni párthatárokon, mint a menekültkérdés, amelyet alárendelnek a pártcéljaiknak. Műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre ehhez annyit tett hozzá: mi a többséget képviseljük, „nem ellenetek lopunk, hanem helyettetek”.

Sikerült megoldaniuk, hogy ne okozzon törést a támogatóikban a mi komcsink jó és a ti komcsitok rossz-felosztás. Sikerülhet-e ez a klímavédelemmel? Lakner Zoltán lát küszködést a kormányoldalon ezzel kapcsolatban. Ez érdekli az embereket, vannak látványos médiahatásai, inkább a másik oldalról lehet pártokon felüli téma. A „hisztériával kapcsolatos hisztéria”, amit ebben a kérdésben a kormánypárti publicisták generáltak, kezd kontraproduktívvá válni, ráadásul az Európai Unióban is rossz alkupozícióba kerülhetnek, ha nem tudnak mit mondani a témáról vagy csak az asztalt verik. Szólni kell az európai diplomatához és a Bayer Zsolton edződött rajongóhoz is, és túl gyorsan akarnak levezényelni egy kommunikációs váltást, amit az ellenzék megpróbálhat kihasználni. Hiteltelenné válik a szélsőséges írások miatt a kormány kísérlete a józan hang megszólaltatására Lakner Zoltán szerint. Ráadásul Orbán Viktor a klímavédelem tematikájába igyekszik besöpörni Paks II.-t, sőt, ahogy Para-Kovács Imre megjegyezte, a KESMA is környezetbarát, mert egy helyről megy ki az összes hír...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.