2020. január 3., péntek

LASSAN BELEROKKANNAK A MUNKÁBA AZ ÁPOLÓK

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: PÁLINKÁS-SZŰCS RÓBERT
2020.01.03.


Már nem is a pénz miatt mennek el az egészségügyi dolgozók, hanem a fizikai terhelés miatt. 24 ezren hiányoznak a szakmából.

Magyarországon valamivel több, mint 6 ápoló jut ezer lakosra az OECD statisztikája szerint. Németországban 12, Svájcban 16, igaz Lengyelországban, Szlovákiában alig több, mint 5. Az átlagszám 8,6.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara behatóbban is vizsgálta a helyzetet, és azt állapították meg, hogy az országon belül Budapesten kellene sokkal több ápoló, valamint a nyugati határszélen. Első ránézésre nem olyan nagy a krízis, mert a laikus csak azt látja, hogy mozognak elegen a betegek körül, csakhogy köztük kevés a szakképzett ápoló.

Balogh Zoltán, a kamara elnöke a Reggeli gyorsban elmondta, hogy már nem is az alacsony fizetés miatt hagyják el a szakmát a kollégáik, hanem az iszonyatos fizikai terhelés miatt. Ez a létszámhiány következménye. A modern eszközök is hiányoznak, amelyek megkönnyítenék a munkát. A gyógyszerkiosztásra például léteznek ilyen eszközök, amelyekkel időt takaríthatnak meg az ápolók. Léteznek már korszerű betegágyak is, ezek érzékelnek és dokumentálnak több paramétert, de segítik megelőzni a felfekvés kialakulását is, mert képesek a kritikus pontokon figyelni a beteget.

Az elnök a szakképzés fontosságát is hangsúlyozta. Évekkel ezelőtt megszüntettek szakképzési helyeket, ennek a következményeit nyögik most. Szükség lenne egy megfelelő életpályamodellre is. 2016-tól elindult a bérfelzárkóztatás, ezt is folytatni kellene. Az elnök reméli, hogy a kormány mihamarabb foglalkozik a kérdéssel, megtárgyalja a kamara javaslatait is.

Balogh Zoltán kiemelte, hogy magyar ápolókra van szükség, a betegellátásnak ugyanis fontos része a megfelelő kommunikáció.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.