2020. január 30., csütörtök

LENULLÁZOTT HADERŐ – A 168 ÓRA 2020. JANUÁR 30-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2020.01.29.



  Magyarország a 2017-ben bejelentett 
  Zrínyi 2026 program keretében tíz év alatt 
  várhatóan 3500 milliárd forintot fordít új 
  fegyverek hadrendbe állítására. A 
  programnak csak egy szépséghibája van: 
  senki sem látta, senki sem olvasta. Erről 
  írtunk lapunk december 5.-i számában 
  hiányolva a háttérdokumentumokat, 
  hiszen a kormány honlapján 
  Magyarország Nemzeti Katonai 
  Stratégiája címen egy 2012-es irat 
  olvasható.

  


Lenullázott haderő

Magyarország a 2017-ben bejelentett Zrínyi 2026 program keretében tíz év alatt várhatóan 3500 milliárd forintot fordít új fegyverek hadrendbe állítására. A programnak csak egy szépséghibája van: senki sem látta, senki sem olvasta. Erről írtunk lapunk december 5.-i számában hiányolva a háttérdokumentumokat, hiszen a kormány honlapján Magyarország Nemzeti Katonai Stratégiája címen egy 2012-es irat olvasható. Kifogásoltuk azt is, hogy a billiós nagyságrendű beszerzések fölött érdemi kontrollt az országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága sem gyakorolhat. Németh Szilárd honvédelmi államtitkár a Magyar Nemzet december 12.-i számában megjelentetett cikkében hazugságnak nyilvánította állításainkat, levitézlett és bukott embereknek nevezve interjúalanyainkat. Január 9.-én érveink tisztázása érdekében interjút kértünk az államtitkártól, erre azonban a minisztérium nem is reagált. Kérdéseinre most Kovács Gyula nyugalmazott alezredes, katonai szekértő válaszol.

A varázsszó: karbonsemlegesen

Az olyan új technológiák alkalmazása lehet a leghatékonyabb eszköz a globális gazdasági kihívások legyőzéséhez, amelyek nem növelik a légkör szén-dioxid-tartalmát, vagyis karbonsemlegesek. Ebben nagyjából egyetértett egymással az idei davosi Világgazdasági Fórum összes résztvevője – leszámítva az Egyesült Államokat. „Helyes politikával és kezdeményezésekkel lendületet adhatunk a tétlenkedő világnak” – fogalmazott Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a svájci üdülőparadicsomban megtartott tanácskozás záró rendezvényén.

DOKU

A nyugalom szerény díja

Az időskorúak hazai élethelyzetét vizsgáló tanulmányok egyértelműen azt állítják, hogy a 2008–2009-es gazdasági válság hatásai indították el a lavinát, amikor a Bajnai-kormány megszüntette a 13. havi nyugdíj folyósítását, a nyugdíjemelések meghatározásakor a vegyes indexálás helyett az infláció követésére tértek át. Az előbbi döntést indokolta a forráshiány, az utóbbi, az akkor még magas infláció miatt, látszólag kedvezett az idősek társadalmának. Azóta alapvetően megváltozott a helyzet. A gazdaság stabilizálódott, a munka hatékonysága javult, a GDP teljesítménye akár fel is hatalmazhatná az Orbán-kormányt arra, hogy fontolóra vegye az idősek érdekképviseleteinek javaslatait.

Szívszerelem

Volt totális mozgósítás, óriásplakát erdő, leleplezés és az unalomig ismert „lesz pénz gyerekek, szavazzatok rám” zsarolás. Szerepet kapott a jelölt karaktere. A sportos vonalvezetés után a papagáj és Porsche-kedvelő Dézsi Csaba András szívgyógyász mutatta fel az értelmiségi imázst. Az ellenzéki oldalon az MSZP által indított Pollreisz Balázs könyvtáros állt. Csekély érdeklődés mellett simán nyert a Fidesz Győrben.

Raporton a vezérnél

A miniszterelnök múlt heti indonéziai útja csak megszakította, de nem zárta le a Fidesz jövőjéről kezdett beszélgetéseket. Orbán Viktor mind a 106 választókerületi elnökkel tárgyal, s közülük feltehetően jó néhánynak meg is mondja, hogy ennyi volt. Érdemi információk nem nagyon szivárognak ki a Várból, de az bizonyos, hogy érdemi döntések lesznek.

Nem keresztények, és nem demokraták

annak szélsőjobboldali populisták, akik a kleptokráciát próbálják leplezni azzal, hogy kereszténydemokratának mutatják magukat. A nemzeti hovatartozás alapján egységesként próbálják bemutatni országukat, hogy saját hatalmi szempontjaikat érvényesítve elkerülhessék az eltérő érdekek közötti egyeztetést, a nemzetállam védelmének örve alatt támadják az európai integrációt. Erről beszélt a CEU-n a kereszténydemokráciáról és az illiberális államról tartott előadásában Jan-Werner Mueller, a világ egyik legismertebb politológusa, a Harvard Egyetem professzora.

Rabbi az iskolában

A 2012-ben alakult Tett és Védelem Alapítvány antiszemitizmus elleni fellépése három pilléren nyugszik: a zsidóság jogvédelmén, az antiszemita jelenségek megfigyelésén és elemzésén, valamint az oktatáson. Ilyen összetett tevékenységet más zsidó szervezetek nem végeznek Európában, ezért az alapítvány úgy döntött, hogy - Tett és Védelem Liga néven - más országokban is megjelenik. Február végén megnyitják brüsszeli irodájukat.

Megint kampány

Egy éven belül harmadszorra rugaszkodnak neki a választásoknak Izraelben, miután a mandátumeloszlás olyan patthelyzetet hozott, hogy egyetlen jelöltnek sem sikerült kormányt alakítania az előző két alkalommal. Az összetett pártpolitikai palettát, illetve a lehetséges koalíciós viszonyokat tovább bonyolítják Netanjahu bírósági ügyei. Sőt, míg a tavaly márciusi választások után ezek a koalíciós tárgyalásoknak csupán a mellékszálát jelentették, az őszi koalíciós tárgyalások kudarca már kifejezetten ezeknek az ügyeknek tudható be.

Álom-e a függetlenség?

A skót kérdés az angolok számára is komoly identitásprobléma. Skócia nélkül Nagy-Britannia megszűnne brit lenni, csak a kicsiny Wales és az egyre írebb Észak-Írország maradna Anglia mellett. Máris sok angol felveti, hogy ha van skót parlament, akkor miért nincs saját angol parlament, amelyet csak az angolok választanának meg. Van jövője a brit identitásnak, vagy a birodalom széthullásával eltávolodnak egymástól a sziget különböző népei? Ez egyike a Brexit utáni nagy kérdéseknek.

KULTÚRA

Győzelmi mámor

Az idősebbek még emlékezhetnek rá, hogyan képzelte el Boross Péter – rövidre szabott – miniszterelnöksége idején a kormánya szemszögéből ellenséges média problémájának megoldását. „Egészséges, vidéki gyerekek kellenek a televízióba és a rádióba” – mondta egyszer, és komolyan is gondolta, hogy ezzel véget vethet az akkori áldatlan helyzetnek, amely „médiaháború” néven idézhető vissza hazánk történelméből. Kijelentése óta eltelt több mint 25 év és az egykori kormányfő – a jelenlegi rendszer nagy barátja –, örömmel láthatja, hogy kései utódai megvalósították, amiben ő egykor csak reménykedett.

Aki fut, sokáig él

A legutóbbi PISA-felmérésből kiderül, hogy a magyar diákok eredményeiben nem történt lényeges változás. Vannak, akik szerint ezt nem kell misztifikálni.

A PISA-mérés az egyik legfontosabb olyan nemzetközi teszt, amelyből kiindulva véleményt lehet formálni a magyar oktatás minőségéről. A „tényekre alapozott” oktatáspolitika a fejlett világ egyik jellemzője.

A tények a hazai oktatáspolitikát nem igen zavarják. Holott ez a negyedik ipari forradalom ideje, ami az élet minden területén, így az oktatásban is változást hoz.

Filmkritika: Csak a munkáját végezte

Richard Jewell, az atlantai nyári olimpia egyik biztonsági őrének az arcképe bejárta a hazai sajtót is. A fotón riportereknek nyilatkozik 1996. július 28-án, egy nappal azután, hogy csőbombát talált az atlantai Centenárium Olimpiai Parkban. Jewell riasztotta a rendőrséget, mielőtt a szerkezet két ember halálát okozva felrobbant. Az ismeretlenből egy csapásra hős lett, de három napba sem telt, hogy forduljon a kocka: Jewell a bombamerénylet fő gyanúsítottjává vált az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) szemében. Clint Eastwood, az amerikai film egyik legidősebb és legaktívabb történetmesélője ezt a valós eseményt vitte mozgóképre

A hazudozó álszent

Virtuóz álszent Keresztes Tamás a Katona József Színház ütős Tartuffe előadásának címszerepében. A professzora az álszentségnek, a mestere a hazugságnak, a nagydoktora a köpönyegforgatásnak. Úgy és oda csűri-csavarja a dolgokat, ahová csak akarja.

Kettőnek annyi, hátra van négy

Ő nem a messiás, csak egy nagyon haszontalan fiú! - emlékeznek a mondatra a Brian életéből? Fejhangon visító, kellemetlen, zsémbes asszonyság korholja feszt a fiát. Terry Jones zseniálisan bírta ezeket a károgó figurákat, de igaz, ami igaz, ők is őt. Kivételes komikus, színész író, történész - és python, most már mindörökké. Terry hetvenhét földi év után súlyos betegség ellen adta fel a küzdelmet.

Erőközpont

Most épp az irodalomban keletkeznek csúnya sárfoltok. Az első lépés a jelek szerint kipipálható, visszajött a tűrt kegyeltek és a támogatottak csoportja, két év múlva pedig jöhet az újabb szelekció. Akkorra talán, remélheti a központosításra kész kormány, a felhorgadás is elcsendesedik, nem állnak útjába mindenféle értelmiségi aggályok az NKA beszántásának sem, és létrejöhet egy sokkal nagyobb, kézi vezérlésű irodalmi erőközpont is.

Véget ért egy álom…

A portugálok elleni vereséget követően, amikor a magyar férfi kézilabda válogatott befejezte idei olimpiai kvalifikációs Európa bajnoki szereplését, illetve véglegessé vált, hogy a csapat nem szerezheti meg az indulási jogot a tokiói olimpiára, többen is szomorúan jegyezték meg: véget ért egy álom. Egy frászt! Az álom majd csak ezután kezdődhet! Megvalósulásához – fölösleges mellébeszélésre most nincs szükség – a játékosállomány lényegében adott. De ehhez a szövetség és a szakvezetők összehangolt szakmai munkájára lesz szükség.

A fenntartható visszafejlődés

Olyan mintha azt remélnénk, hogy egy teli kád víz sosem fogy el, ha kihúztuk a dugót. A fenntartható fejlődés eszméje a fenti hasonlatot folytatva így hangzik: mennyi vízzel ereszthetek ki többet most, mint egy perce tettem, hogy ne fogyjon el a kádból a víz?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.