2020. január 9., csütörtök

ORBÁN EGYSZERRE VOLT SZOKATLANUL MÉRSÉKELT ÉS DURVÁN RADIKÁLIS

INDEX
Szerző: NYILAS GERGELY
2020.01.09.


Először tartotta meg az év eleji sajtótájékoztatóját Orbán Viktor az egykori Karmelita Kolostorból kialakított miniszterelnöki hivatalban. A helyszín mellett tavalyhoz képest a nyelvezete is más volt, elsősorban az önkormányzati választások miatt, amelyen az ellenzék a a 23 megyei jogú városból 10-et megszerzett, megnyerte a főpolgármesteri címet és a 23 fővárosi kerületből 14-et elvitt.

A SOK SZIMBOLIKUS, MÉRSÉKELT, ÖNKRITIKUS NYILATKOZAT MELLETT DURVÁN RADIKÁLIS NYILATKOZATOKAT IS TETT.

A bevezetőben röviden érintette az iraki helyzetet – Irán és az Egyesült Államok konfliktusa nyomán két iraki amerikai katonai bázist is rakétatámadás ért, az egyikben magyar kontingens is van – és elmondta, hogy ha az iraki kormány felmondja a nemzetközi erőkkel kötött megállapodást, akkor a magyar erők azonnal elhagyják a térséget.

Ezután a gazdaságra tért rá, és bár jó mutatókról számolt be – foglalkoztatottak számának rekordja, rekordösszegű külföldi és hazai beruházás Magyarországon 2019-ben, 10 év alatt 80 százalékos bérnövekedés – a tavalyival ellentétben borúsabb jövőképet festett.

Azt mondta, a „magyar modell” az eurózóna növekedése mellett működött – Orbán szerint sikeresen, bár nem helyezte régiós kontextusba a számokat –, de kérdés, hogy a nyugati stagnálás esetén erre képes-e az ország. A kormányfő válasza, hogy valószínűleg nem, így gazdaságvédelmi akciótervet kell kidolgozni.

A TÁJÉKOZTATÓ EGY RÉSZE OLYAN VOLT, MINT SZOKOTT.

A migrációról és annak európai megítéléséről hasonlóan beszélt, mint korábban – bevándorláspárti és bevándorlásellenes erőkre osztva fel az EU politikai pártjait, a veszély nő, megoldást helyben kell találni – és Soros Györgyről is az ismert nyilatkozatok hangzottak el – "civilnek mondott" szervezetekkel, EU-s intézményekbe vitt "saját emberekkel" operál – újdonság legfeljebb abban volt hogy Orbán kijelentette: nem akarja, hogy az a képzet alakuljon ki, mintha fixált lenne ebben az ügyben, "akkor sem szeretném, ha ez a benyomás alakulna ki, ha az vagyok".

A nem kormánypárti sajtóról sem mondott újat: rosszindulatú beszélgetéseknek nem látja értelmét, ahogy annak sem, hogy "közben a fakenewst fakenewsnak nevezze."...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.