2020. január 4., szombat

ORBÁN VIKTOR GONDOLKODIK, HOGY KILÉPTETI A FIDESZT AZ EURÓPAI NÉPPÁRTBÓL, VEZETŐ SZEREPET AKAR MAGÁNAK EGY MÁSIK EP-FRAKCIÓBAN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2020.01.04.


Orbán Viktor komolyan fontolgatja, hogy egyoldalúan kiléptesse-e a Fideszt az Európai Néppártból (EPP) – írja egy magas rangú fideszes forrásra hivatkozva a Politico. Eszerint a kilépés után a Fidesz képviselői az Európai Parlamentben átülnének az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) nevű frakcióba, amelyben a magyar kormányfő valamiféle vezető tisztséget kapna. A Fidesz – fűzhetjük hozzá – ezzel az utolsó ideológiai szálat is elvágná, amely az Angela Merkel-féle CDU fémjelezte konzervatizmushoz fűzi, az ECR-ben ugyanis a szlovák Szabadság és Szolidaritás (SaS) és Boris Johnson brit miniszterelnök Konzervatív Pártja mellett egy sor szélsőjobboldali alakulat, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), a Svéd Demokraták (SD), a spanyol Vox, a holland Fórum a Demokráciáért (FvD) és a posztfasiszta Olasz Testvérek (FdI) EP-képviselői politizálnak.

A Fidesz tagságát az Európai Néppárt márciusban függesztette fel a jogállamiság alapelveinek a megsértése miatt, a 13 fideszes EP-képviselő azonban még mindig az EPP-frakció tagja lehet az Európai Parlamentben. A Fidesz sorsáról az EPP február 3-4-i politikai gyűlésén születhet meg a döntés, legalábbis állítólag már Donald Tusk EPP-elnök asztalán fekszik az a jelentés, amely alapján a Fideszt elszámoltatják. Valószínű, hogy Orbán Viktor pártja nem ússza meg a felelősségre vonást, és bár kizárni nem akarják, előfordulhat, hog a felfüggesztést meghosszabbítják. Az EPP már nem ragaszkodik annyira a Fidesz jelenlétéhez, mint tavaly. Egyrészt azért, mert a konzervatív pártcsalád új vezetője, Donald Tusk volt európai tanácsi elnök deklaráltan ki nem állhatja Orbán Viktor politikáját, másrészt azért, mert a közelgő Brexit után úgyis mindegyik EP-frakció veszteséget szenved a brit politikusok távozása miatt.

Ehhez képest ha a Fidesz belép, az ECR még erősödik is, Boris Johnson toryjainak ugyanis négy képviselője politizál ebben az EP-frakcióban, a Fidesz viszont 13-mal érkezne.

A váltás egyébként abból a szempontból érthető lenne, az ECR-nek elvileg ugyanaz a célja, mint Orbán Viktornak, vagyis megreformálni az Európai Uniót a teljes elutasítás helyett. Más kérdés, hogy ezt a magyar miniszterelnök hogyan tudná sikerre vinni egy olyan frakcióban, amelynek az EP-ben jelenleg 62 képviselője van, az Európai Néppártnak pedig 182...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.