2020. január 18., szombat

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN EGYRE JOBBAN ELSZIGETELŐDIK AZ EPP-BEN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.01.18.



Le Monde 

Orbán Viktor egyre jobban elszigetelődik az Európai Néppárton belül, miután az EP két napja nagy többséggel elítélte az igazságszolgáltatás, a szólásszabadság és a kisebbségi jogok elleni támadásokat Magyarországon, illetve Lengyelországban. A képviselők azt is sürgették, hogy vonják be őket a kérdéskörrel kapcsolatos meghallgatásokba, amelyek zárt ajtók mögött zajlanak Brüsszelben. A határozat meghozatala előtt egy nappal heves vita volt a kereszténydemokrata frakción belül a kemény fellépés hívei, illetve Orbán francia, olasz és spanyol pártolói között, akik úgy gondolják, hogy el kell kerülni a szakítást, mert saját berkeken belül jobban meg lehet nyesegetni a magyar vezető túlkapásait. Viszont a szavazás után megindultak a találgatások, hogy a fideszes törvényhozók kiválnak a pártcsaládból. Orbán az év eleje óta újra a jobboldal szövetségének összekovácsolásán ügyködik. Pár napja találkozott Jarosław Kaczynskivel és az utóbbi csaknem egy évben többször is mutatkozott Matteo Salvinivel. Utóbbi felsült, amikor a múlt májusi európai választások előtt megpróbálta létrehozni a nacionalisták nagy koalícióját. Mostani frakciójának 73 tagja van, főként a Liga, Le Pen és az AfD emberei. Lehet, hogy egy új szövetséggel elkerülhet a politikai perifériáról és nőhet befolyása a földrészen. Orbán a jelek szerint kivár, mert „nehéz tárgyalásokat” folytat Donald Tuskkal, valamint Sebastian Kurz osztrák kancellárral. A Fidesz azzal fenyeget, hogy rácsapja az ajtót az EPP-re, bár a tényleges lépésig még nem jutott el. Képviselői az esetek 98 százalékában a néppárti kollégákkal összhangban voksolnak Strasbourgban, és egy bennfentes szerint nem is szeretnének más frakcióba átülni. Manfred Weber pedig nemrégiben azon kesergett előttük, hogy azok nem képesek jobb belátásra bírni a miniszterelnököt.

Fölöttébb bizonytalan a Fidesz jövője az Európai Néppártban, Orbán Viktor azonban folytatja a provokációkat. Tegnap már arról beszélt, hogy egyetlen centiméter választotta el a kormánypártot a kilépéstől, miután az EP egy nem különösebben fontos és nem túlzottan meglepő állásfoglalást fogadott el a jogállam magyarországi és lengyelországi helyzetéről. A magyar párt tagságát tavaly tavasszal a Juncker és Soros elleni kampány miatt függesztették fel. Utána jött a CEU kipaterolása, majd állami irányítás alá vették az MTA kutató intézeteit. Megszüntették a parlamenti képviselők jogát, hogy szabadon csatlakozzanak a frakciókhoz, most pedig a rendszer a színházak finanszírozása kapcsán számolják fel a jogbiztonság maradékát. Ezek után nem csoda, hogy az Európai Parlament arra a következtetésre jutott: csak még rosszabb lett a magyar jogállam állapota. Orbán fel van háborodva azon, hogy a kereszténydemokraták nagy többsége támogatta a strasbourgi indítványt. Ám világos, hogy csupán a saját híveit igyekszik lelkileg ráhangolni a lehetséges kiválásra. Ezt szolgálják a drámai kijelentései, merthogy mentené az arcát, ha a Néppárt a közeli hetekben a Fidesz tagságának helyreállítása ellen, netán a kizárásra voksol. Egyidejűleg nyilvánvalóan tudatosan feléget minden hidat a pártcsaládhoz. Pénteki rádiónyilatkozatában is Sorost tette felelőssé a fejleményekért, de bizonyítékkal nem szolgált az összeesküvés elmélet alátámasztására.

A jobboldali-konzervatív Orbán Viktor tombol az Európai Parlament döntése miatt, árulásnak minősítette, hogy azt a néppárti frakció is megszavazta. Pedig a strasbourgi eljárás csupán válasz arra, hogy a magyar és a lengyel kormány aláássa a jogállamot és a demokráciát. De a vége elvileg az lehet, hogy megvonják a két kormány szavazati jogát az EP-ben. Hasonló okokból fagyasztotta be a kereszténydemokrata pártcsalád tavaly tavasszal a Fidesz tagságát. Ám nincs könnyű helyzetben az EPP. A magyar párt jelentős erőt képvisel a szövetségben. Így inkább azzal számolnak, hogy Orbán maga veszi a kalapját, amint látja, hogy hamarosan menthetetlenül kiteszik a szűrét. Kapcsolatai egészen kitűnőek PiS vezette konzervatív frakcióval, illetve a jobboldali populisták tömörülésével, Salvinival az élen. Azt azonban egyelőre nem árulta el, össze akar-e állni bármelyikükkel. Ám jobbközép körökben ebből indulnak ki, illetve ettől tartanak. Az utóbbi időben ugyanis többször is nyilatkozott a lehetséges kizárásról. Nemzetközi sajtótájékoztatóján feltételeket támasztott a maradás fejében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.