2020. január 9., csütörtök

TITKOLT TÍZMILLIÁRDOK AZ ÉV VÉGI PÉNZOSZTÁSBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PAPP ZSOLT
2020.01.09.


Terven felül mintegy 320 milliárd forintot költött év végén a kormány, de 44 milliárdról nem tudni mire megy el.

Ahogy az várható volt, a két év végi ünnep között komoly költekezésbe kezdett a kormány, az év közben keletkezett költségvetési többletbevételeket szétosztogatta a tárcák között. December 20-a után közel tíz kormányhatározatban rendelkezett költségvetési maradványok elköltésről, összesen 168 milliárd forint értékben. Ezt megelőzőn már 150 milliárd forintnyi pluszkiadásról döntött a kormány, így az év végi költekezésben mintegy 320 milliárd forintot fizettek ki a költségvetésből, ennyivel növelve a hiányt. Ez az összeg az idei tervezett ezer milliárd forintos deficit 30 százaléka – ennyivel kisebb lehetett volna a hiány és az államadósság. Ez a 320 milliárd forint közelítően az a meglepetés-bevétel, amely befolyt a kincstárba a vártnál gyorsabb gazdasági növekedésnek köszönhetően. 

A december 20-a után elköltött 168 milliárd forint nem kirívó az elmúlt évek év végi költekezéseihez képest, igaz arra is volt példa, hogy a kormány ebben az időszakban több mint félezer milliárd forintot tapsolt el. Ami változás az előző évi pénzosztásokhoz képest, hogy jelentős részt hasítottak ki belőle az egészségügy számára, a kórházi ellátások fejlesztésére 36,6 milliárd forintot juttatott a kormány. Kásler Miklós emberminiszter egy eheti sajtótájékoztatóján kiderült, hogy ebből a pénzből akarja a kormány megindítani az egészségügyi ellátórendszer átalakítását, bár túl sok részlet még nem derült ki a reformról. 

Ezzel együtt nem az egészségügy volt a legnagyobb nyertese az év végi kormányzati pénzszórásnak, hanem a rend- és honvédelmi dolgozók. Komoly meglepetést keltve közel 50 ezer hivatásos fegyveres rendvédelmi alkalmazott kapott év végén bruttó 500 ezer forintos pulykapénzt kormánytól. Nemcsak a rendőrök és a katonák, de az országgyűlési őrség, a egyes NAV alkalmazottak sőt még a titkosszolgálatoknál is osztottak pulykapénzt összesen 48,9 milliárd forint értékben. (Ugyanakkor, mint arról korábban a Népszava beszámolt, az év végi pénzosztás belső feszültségeket okozott például a rendőrségnél, ahol jelentős számú közalkalmazott, illetve munkavállaló is dolgozik – akik sokszor hasonló vagy épp ugyanazt a munkát végzik, mint a fegyveres hivatásosok –, ám ők viszont egy fillért sem kaptak.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.